Toshiba danas prodaje svoje fabrike memorijskih čipova

Toshibi “gori pod petama” kad je riječ o prodaji odjela za proizvodnju memorijskih čipova.

Uprava je kao krajnji rok za dogovor s budućim kupcem postavila 13. Septembar, a službena bi objava eventualne prodaje mogla biti obavljena sedam dana nakon toga.

Međutim, još uvijek nije poznato ko će i hoće li iko, na vrijeme potpisati ugovor o kupoprodaji ovog vrijednog dijela Toshibinog poslovanja.

U posljednji su krug ušla dva potencijalna kupca – Apple i konzorcij predvođen Western Digitalom. Prema nekim izvorima WD je odlučio platiti oko 18,3 milijardi dolara za preuzimanje Toshibine proizvodnje memorijskih čipova i pitanje je trenutka kada će posao biti zaključen.

Međutim, iz Toshibe i dalje tvrde da ništa nije gotovo, te da uprava neće komentarisati događaje dok posao ne bude priveden kraju.

Osim Applea i spomenute grupe kompanija oko Western Digitala, sada se govori i da bi kao potencijalni kupci mogli ući i Foxconn, kao i japanska investiciona kuća Bain Capital LP zajedno s proizvođačem čipova SK Hynix.

Toshiba nema izbora kad je riječ o prodaji ovog odjela. Novac koji će time dobiti odmah će biti iskorišten za pokrivanje milionskih gubitaka koje je kompanija pretrpila lošim ulaganjem u američki Westinghouse i njihove nuklearne elektrane.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana