Tramp: Ovo je otišlo mnogo dalje nego što sam očekivao, spasili smo milione života, zaustavljamo ratne igre

Historijski susret dvojice predsjednika započeo je u tri ujutro prema našem vremenu. Nešto prije osam sati prema našem vremenu, Donald Tramp (Trump) i Kim Jong-un potpisali su sporazum. Tramp je prije potpisivanja rekao da je historijski samit s Kimom prošao bolje nego što se očekivaklo.

Rekao je i kako očekuje da će proces denuklearizacije “početi vrlo, vrlo brzo”.

– Svijet će vidjeti veliku promjenu. Odlučili smo ostaviti prošlost iza sebe – dodao je Kim.

Prethodno su njih dvojica razgovarala u četiri oka, a zatim i s delegacijama bila na radnom ručku. Nakon toga su prošetali vrtom, Tramp je Kimu pokazivao i svoj službeni automobil zvani “zvijer”, a na upit novinara kako su prošli razgovori, američki je predsjednik rekao: “Velik napredak – stvarno vrlo pozitivno. Mislim da je bilo bolje nego je bilo ko očekivao. Vrhunski, vrlo dobro.”

Kim je stajao uz Trampa šuteći, dok je američki predsjednik odgovarao na pitanja novinara, ali ranije je opisao susret kao “dobar uvod prema miru.”

– Nakon što smo potpisali dokument, Kim je rekao da će unišititi glavno postrojenje za testiranje projektila – tvrdi Tramp.

– Sporazum će pomoći Americi da uštedi puno novca – dodaje predsjednik SAD.

-Sankcije Sjevernoj Koreji ćemo ukinuti kada budemo sigurno da nuklearno oružje više ne postoji. Veselim se tome – naglasio je Tramp.

Na pitanje novinara zašto nije tražio jaču garanciju od Kima, Tramp kaže da nije bilo vremena za detalje ovog puta.

Američki predsjednik je rekao da bi volio posjetiti Pjongjang te da će pozvati Kima u posjetu, ali kada za to dođe vrijeme.

Tramp smatra Kima vrlo talentiranim bez obzira na nedostatak ljudskih prava u Sjevernoj Koreji.

– Kim je vrlo pametan pregovarač. On je puno drugačiji od drugih vođa – izjavio je Tramp.

Kazao je i kako će provedbu denuklearizacije pratiti posmatrači obiju Koreja kao i međunarodni posmatrači. Dodao je i da se obavezuje da će zaustaviti američko-korejske vojne vježbe.

– Htio bih da vojne vježbe izvodimo kod kuće, ali to trenutno nije dio jednadžbe. Ali, zaustavit ćemo ratne igre – najavio je.

– Protekla 24 sata bila su nevjerovatna. Zapravo, posljednja tri mjeseca su takva. Sjeverna Koreja mogla bi postati zaista nevjerovatno mjesto. Spremni smo otvoriti novo poglavlje u historiji. Prošlost ne smije definirati budućnost. Moj susret s Kimom bio je iskren, direktan i produktivan. Svi mogu ratovati, ali samo rijetki mogu postići mir. Kim se upravo vraća u Koreju, i siguran sam da će se odmah po povratku početi baviti onim što smo dogovorili – izjavio je Tramp novinarima.

– Saglasili smo se od samog početka. Kad se nađete s nekim, odmah znate šta će biti. Znam kad se neko želi dogovoriti. Ja to jednostavno osjećam, imam instinkt, talent. Ja mislim da se on stvarno želio dogovoriti. I znat ćemo vrlo brzo je li to zaista tako – poručio je američki predsjednik.

– Ovaj samit bio je vrlo važan događaj u svjetskoj historiji. No, želim da prvo sve završimo, jer ako loptu ne prebacimo preko gol-linije, ovaj susret neće značiti ništa – riječi su kojima je Tramp završio svoje jednostavno obraćanje medijima.

Rekao je i kako sada treba odmor, ali da će se uskoro vratiti na posao. Kroz koji sat trebao bi poletjeti nazad u Ameriku.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana