Turska predstavlja novi ekonomski model

Turska lira, koja je pala oko 30 posto od po─Źetka godine, pala je danas na 5,47 za jedan dolar.

Vlada Turske saop─çila je da ─çe predstaviti “novi ekonomski model” po┼íto je turska valuta pala na novi rekordno niski nivo sa zabrinuto┼í─çu oko politike predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i spora sa SAD-om.

Lira, koja je pala oko 30 posto od po─Źetka godine, pala je danas na 5,47 za jedan dolar.

Pad valute je uslijedio sa vijestima da sastanak na visokom nivou u Washingtonu zvani─Źnika Turske i SAD-a o zatvorenom ameri─Źkom sve─çeniku nije donio rje┼íenje. Zbog zatvaranja sve─çenika Washington je uveo sankcije dvojici turskih ministara i upozorio na mogu─çnost dodatnih kaznenih mjera.

To se nadovezalo na zabrinutost oko nezavisnosti centralne banke. Erdogan ┼żeli da banka zadr┼żi niske kamatne stope kako bi podstakla privredni rast, ali nezavisni ekonomisti ocjenjuju da bi kamate trebale biti pove─çane kako bi se obuzdala inflacija.

Turska finansira ve─çi dio svog privrednog rasta stranim investicijama, zbog ─Źega je posebno osjetljiva na pad lire. Slabija valuta smanjuje zarade stranim investitorima koji bi mogli povu─çi novac i time poja─Źati pad lire ┼íto mo┼że dovesti do finansijske nestabilnosti.

U tom slu─Źaju Turska bi mogla tra┼żiti finansijsku pomo─ç od Me─Ĺunarodnog monetarnog fonda (MMF) ili ograni─Źiti izno┼íenje novca iz zemlje. Po┼íto je pomo─ç MMF-a uslovljena, analiti─Źari ocjenjuju da bi Erdogan mogao biti skloniji poku┼íaju da kontroli┼íe izno┼íenje novca.

Ministar finansija Berat Albayrak, koji je Erdoganov zet, predstavit ─çe obrise novog ekonomskog modela, saop─çilo je to ministarstvo.

Optimisti─Źne najave

U saop─çenju se navodi da bi inflacija, sada na 16 posto, mogla opet biti jednocifrena i da bi deficit u bilansu teku─çih transakcija mogao biti smanjen sa sada┼ínjih 5,5 odsto BDP-a na ─Źetiri posto. Nije obja┼ínjeno kako ─çe se to posti─çi.

Turski i ameri─Źki zvani─Źnici razmatrali su ju─Źer slu─Źaj sve─çenika Andrewa Brunsona, kao i sankcije, kako bi se oja─Źao spor saveznika u okviru NATO-a.

Brunsonu se sudi za ┼ípijuna┼żu i po optu┼żnicama povezane s terorizmom u vezi s poku┼íajem dr┼żavnog udara 2016. godine, ┼íto on i vlada SAD o┼ítro negiraju. Washington je vi┼íe puta tra┼żio pu┼ítanje Brunsona.

Erdogan je ranije povezivao Bransonov povratak u SAD s izru─Źenjem turskog propovjednika Fethullaha Gulena kojeg turska vlada smatra odgovornim za poku┼íaj pu─Źa.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐