Tusk: Historija Balkana dramatičnija od “Igre prijestolja”

Čelnik EU-a istakao je da stanovnici zapadnog Balkana traže stabilnost, sigurnost i prosperitet.

Šef EU-a Donald Tusk u četvrtak je upozorio protiv “igre prijestolja” na zapadnom Balkanu, gdje zvanični Brisel pokušava ojačati veze s državama koje se žele priključiti Evropskoj uniji.

Unija će koristiti sljedećih šest mjeseci, dok je Bugarska na mjestu predsjedavajuće bloka, da se pokuša suprotstaviti utjecaju Rusije, Turske i drugih država u svom sve problematičnijem susjedstvu, prenose agencije.

Tokom ceremonije preuzimanja predsjedničkog mjesta u Sofiji čelnik Evropskog vijeća Tusk uporedio je historiju zapadnog Balkana s popularnom TV-serijom Igra prijestolja.

“Historija Balkana dramatičnija je i zanimljivija od scenarija ‘Igre prijestolja’, a na ovom podneblju čak nema ni zmajeva. Svi bi voljeli da sadašnjost i budućnost Balkana budu manje dramatičan scenarij”, istakao je on.

“Stabilnost, sigurnost, prosperitet – to je ono što ljudi iz cijele regije zaslužuju. I svrha EU-a jest pomoć u ostvarenju takvog scenarija.”

Prvi samit EU – Balkan

Bugarska, Rumunija, Slovenija i Hrvatska jedine su države regije koje su dio Evropske unije. Zvanična Sofija nada se da će period bugarskog vođenja EU-a ubrzati pregovore o pridruženju s Crnom Gorom i Srbijom, te pomoći Albaniji i Makedoniji da se približe početku pregovora za članstvo.

Također, ta država bit će domaćin prvog samita EU – Balkan u maju, prvog takvog u 15 godina.

No, ta regija, gdje se nalaze i Bosna i Hercegovina, Kosovo i Srbija, sve je više poprište lokalnih sporova i problema s ucjenama i organizovanim kriminalom.

U međuvremenu, Rusija je ojačala napore da ublaži neke od udaraca koje je zadobila u regiji, među kojima su crnogorsko priključenje NATO-u i promjena stava makedonskih vlasti, koje su ranije bile proruski nastrojene.

“Evropeizacija Balkana neophodna je kako bi se spriječila balkanizacija Evrope”, nedavno je upozorio bugarski premijer Bojko Borisov.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana