U Beograd sa stavom da stava nema

─îlanovi Predsjedni┼ítva Bosne i Hercegovine Dragan ─îovi─ç, Mladen Ivani─ç i Bakir Izetbegovi─ç boravit ─çe u srijedu u zvani─Źnoj posjeti Srbiji.

Planirano je da razgovaraju sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vu─Źi─çem, premijerkom Anom Brnabi─ç i predsjednicom Skup┼ítine Majom Gojkovi─ç. Ranije je najavljeno da ─çe u Beogradu biti rije─Źi o granicama i drugim otvorenim pitanjima.

No, Predsjedni┼ítvo BiH u Beograd putuje bez saglasnosti, ne samo u vezi s pitanjima koja se ti─Źu odnosa s Beogradom, ve─ç mnogim pitanjima koja su godinama nerije┼íena.

Zvani─Źna posjeta bosanskohercegova─Źkog Predsjedni┼ítva Beogradu dolazi nakon politi─Źkih tenzija koje su u BiH podignute nakon ha┼íke presude Ratku Mladi─çu i hrvatskoj ┼íestorci, ali i srbijanskih reakcija na neta─Źno prenesene navode iz intervjua koji je ─Źlan Predsjedni┼ítva Bakir Izetbegovi─ç dao za Deutsche Welle.

Na sve to, tri ─Źlana kolektivnog ┼íefa dr┼żave u Beograd odlaze, kako je potvrdio ─Źlan Predsjedni┼ítva Mladen Ivani─ç, sa neusagla┼íenim stavovima o va┼żnim politi─Źkim pitanjima u dr┼żavi.

Profesor Enver Kazaz podsje─ça da je tro─Źlano bh. Predsjedni┼ítvo po svojim istupima, kada je rije─Ź o takozvanim ideolo┼íkim pitanjima, uvijek podijeljeno.

“Zbog toga njihova posjeta Beogradu izgleda─çe kao i uvijek do sada. Tobo┼żnje poruke smirivanja, plus vrlo jasan rad na daljnjoj radikalizaciji oko pitanja ratnog naslje─Ĺa. Niko od trojice ─Źlanova Predsjedni┼ítva nije sposoban da provede politi─Źku katarzu i niko nije sposoban da u svojoj naciji osudi ideologije zlo─Źina”, ka┼że Kazaz.

Ni za profesora Fakulteta politi─Źkih nauka u Sarajevu Asima Mujki─ça nije iznena─Ĺenje ┼íto kolektivni ┼íef dr┼żave u Beograd putuje sa potpuno neusagla┼íenim stavovima.

Iako je to, kako ka┼że, potpuno nelogi─Źno, Mujki─ç dodaje da je “posao bh. Predsjedni┼ítva upravo da se ne slo┼że”.

“Posao ─Źlanova Predsjedni┼ítva u jednoj etnonacionalisti─Źkoj konstalaciji nije da se slo┼że, nije da se usaglase oko jedinstvene agende, nego je posao da se ne slo┼że i da javnosti predstave to svoje juna─Źko neslaganje i lupanje ┼íakom u sto i da na taj na─Źin induciraju kod svoje glasa─Źke baze potreban osje─çaj etni─Źke solidarnosti koje ─çe se nagraditi akda budu izbori”, ukazuje Mujki─ç.

Posjeta Srbiji dolazi nakon podignutih tenzija oko haške presude Ratku Mladiću.

Asim Mujki─ç podsje─ça da je u jednoj savremenoj politi─Źkoj kulturi nezamislivo da politi─Źari sebi daju za pravo da komentari┼íu ili jo┼í gore negiraju sudske presude.

“Jedini ljudi koji zlo─Źincima progla┼íavaju svoj narod, uvla─Źe─çi ga u zlo─Źin, jesu njihovi politi─Źari. Niko ne govori da je ovaj ili onaj narod zlo─Źina─Źki osim njihovih politi─Źara. Mislim da ─çe u Beogradu upravo takve poruke biti i odaslane. Svako ─çe svom poslati taj signal kojim ─çe jasno staviti do znanja da na┼í lider stoji tu kao neka vertikala ┼ítite─çi nas od poku┼íaja destabilizacije i dezintegracije na┼íih naroda”, obja┼ínjava Mujki─ç.

Urednik portal Buka Aleksandar Trifunovi─ç vjeruje da ─Źlanovi Predsjedni┼ítva BiH nisu ni trebali oti─çi u Beograd ukoliko nisu bili u stanju izme─Ĺu sebe dogovoriti teme o kojima bi sa srbijanskim zvani─Źnicima trebali razgovarati.

“Licemjerno je i─çi na jedan sastanak, a unaprijed govoriti da za njega nemate dogovoren zajedni─Źki stav. Po meni je bilo ispravno otkazati to putovanje i u┼ítedjeti novac gra─Ĺana BiH. Isto tako, ako to Predsjedni┼ítvo ne mo┼że da radi, ne mo┼że da funkcioni┼íe trebamo dogovoriti mehanizam da se otpuste svi ti savjetnici i da se smanje tro┼íkovi tih kancelarija po┼íto su potpuno neupotrebljivi”, navodi Trifunovi─ç.

O brojnim temama o kojima bi se sutra u Beogradu trebalo razgovarati postoji duboko neslaganje unutar same Bosne i Hercegovine, poput pitanja granice sa Srbijem u mjestu Rudo, te gradnje autoputa Sarajevo – Beograd, odnosno trase kojom bi taj put trebao pro─çi.

Trebalo bi biti rije─Źi i o unaprije─Ĺenju privredne saradnje, za koju postoji jedinstvena ocjena da je dobra me─Ĺu ove dvije dr┼żave.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐