U Grnčaru kraj Prizrena obilježena bitka na Čanakkaleu

U sali doma omladine u bošnjačkom selu Grnčaru u Podgori kraj Prizrena, svečano je obilježena jedna od najpoznatijih bitaka za opstanak republike Turske, tadašnje Osmanlijske Turske, čuvena-bitka na Čanakalje.

Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo “Podgorski Biseri” u saradnji sa rukovodstvom i aktivistima turskog Insituta “Yunus Emre” u Prizrenu organizovali su obilježavanje pomenute bitke na kojoj su učestvovali i mnogi muslimani sa balkanskih prostora, takodje i dobrovoljci iz Gore, Župe i Podgore, gdje su i mnogi ostavili svoje živote za svoj vatan i budućnost islamske vjere.

Manifestaciji su osim domaćina-mještana Grnčara, prisustvovale mnoge javne i političke ličnosti grada, predstavnici turskog Intituta “Yunus Emre”, ministar za regionalni razvoj u Vladi Kosova, Rasim Demiri sa saradnicima, zamjenik ministra za dijasporu, Ćerim Bajrami, ambasadorka republike Turske na Kosovu, gospodja Kizilim Kiliq sa saradnicima, predstavnici Konzulata republike Turske sa sjedištem u Prizrenu, te mnogi drugi.

U vrlo dobrom organizovanom kulturno-umjetničkom programu učestvovali su članovi kulturno-umjetničkog društva “Podgorski Biseri” koji su, osim igara i pjesme, organizirali performans gdje su na platnu improvizovali sam tok pomenute bitke na Čanakalje te dobili velike aplauze prisutnih.

U povodu obilježavanja pomenute bitke prisutnima su se obratili zvaničnici i gosti, ambasadorka republike Turske na Kosovu, gospodja Kizilim Kiliq, ministar Rasim Demiri kao i direktor turskog Instituta “Yonus Emre” na Kosovu, Mehmed Ulker, dok je ef. Anel Ademi nakon svog govora zajedno sa prisutnima,izučio dovu za poginule šehide u toj bici kojih je iz Grnčara od 16 koji su pošli u bitku, njih 14 poginulo, a četiri se vratila kući.

Nakon manifestacije zvaničnicima su podijeljene zahvalnice u znak buduće medjusobne saradnje koja će, vjerujemo prerasti u tradiciju te su svi oni zaigrali u narodnom kolu ispraćeni velikim aplauzom prisutnih.

Na samom kraju u restoranu “Afro” u Grnčaru za goste kao i članove kulturno-umjetničkog društva, njihovo rukovodstvo te političke predstavnike organizovana je iftar-večera kao znak uzajamnog respekta i poštovanja.

(Vinetu Ganić)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana