Za tri godine preko 14 hiljada Kosovara uzelo njemačko državljanstvo

Tokom 2015. godine više od 5.500 stanovnika Kosova se odreklo državljanstva, 5.871 u 2016. godini, a 4.999 drugih je to učinilo u periodu od januara do oktobra 2017. godine. Od 16 hiljada Kosovara koji su se odrekli državljanstva, tokom posljednje tri godine više od 14 hiljada je uzelo njemačko državljanstvo.

Preko 16 hiljada stanovnika Kosova se odreklo državljanstva samo u posljednje tri godine. Ovo je zbog uslovljavanja različitih evropskih država da mogu imati samo jedno državljanstvo.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), tokom 2015. godine 5.540 stanovnika Kosova je izabralo državljanstvo neke druge zemlje, čime su se izjasnili ne-Kosovarima, dok je 2016. godine taj broj dostigao 5.871, a 2017. godine samo u periodu januar-oktobar 4.999. osoba se prijavilo da su se odrekli kosovskog državljanstva, piše dalje list “Zëri”.

Zahtjevi za odricanje od državljanstva dolaze uglavnom iz Njemačke. MUP izvještava da je 14.110 stanovnika Kosova u poslednje tri godine podnelo zahtjev za oslobađanje od državljantsva Kosova, uzimajući njemačko državljanstvo.

Poslije Njemačke, zahtjev za odricanjem od državljanstva Kosova su Kosovari koji žele postati državljani Austrije. 1.469 osoba se izjasnilo da prihvataju austrijsko državljanstvo.

Dok su 260 drugih izabrali norveški pasoš umjesto kosovskog, kao i Kosovari koji žive u drugim zemljama, njih 571, koji su se takođe izjasnili da osutaju od državljanstva Kosova.

Prema odgovoru MUP-a, sve procedure za odricanje od državljanstva Republike Kosovo regulisane su Zakonom o državljanstvu i administrativnim uputstvima koja proističu iz ovog zakona.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana