Zbog nedostatka kvoruma sjednica skupštine Kosova odložena za sutra

Sjednica Skupštine, na kojoj su poslanici trebalo da se izjasne o interpelaciji premijera o povećanju plata, odložena je zbog bojkota opozicije. Vladajuća koalicija odbila je da glasa o prijedlogu opozicije, što je dovelo do toga da opozicioni poslanici napuste salu. Premijer Haradinaj je kritikovao ovakvo nekonstruktivno ponašanje opozicije, kojoj je, prema njegovim riječima, blokada parlamenta postala praksa.

Zbog nedostatka kvoruma sjednica parlamenta na kojoj je, između ostalog, trebalo da se glasa o preporukama opozicije o interpelaciji premijera o povećanju plata članovima vlade i onima koji su na budžetu, kao i socijalnih davanja, odložena je za sutra. Sjednica je započeta sa pola sata zakašnjenja, a kamen spoticanja je bio glasanje o izjašnjavanju premijera o povećanju plata. Dok su predstavnici vlasti zahtjevali da se o toj temi raspravlja nakon odluke Ustavnog suda, opozicija je tražila momentalno izjašnjavanje poslanika.

“Skupštinu treba raspustiti, jer parlamentarna većina nema glasove za usvajanje nijednog zakona. Ako se ovako nastavi, parlamentarna grupa LDK neće učestvovati u glasanju”, rekao je šef parlamentarne grupe LDK Avdullah Hoti.

“Mi nemamo drugo rješenje, osim da vam vratimo istom metodom. Ako skupština pristupi ovom ciklusu, onda nemojte da zaboravite da ne može biti usvojen nijedan nacrt zakona i time se onemogućava rad Skupštine Kosova. Ako želite to, onda će se to i desiti”, izjavio je Glauk Konjufca, šef parlamentarne grupe Samoopredjeljenja.

Pošto je vladajuća koalicija odbila da se izjasni o ovom prijedlogu, opozicija je u znak protesta napustila salu. Postupak Samoopredjeljenja i LDK kritikovao je premijer Haradinaj, koji je rekao da opozicija često blokira rad parlamenta.

“Važno je istaći ko je izmislio ovu praksu. Bio sam na sjednici kao premijer kada su razmatrani zakoni koji se tiču života građana i video sam opoziciju koja je čekala da vidi da li imamo 61 glas, da ne bi bilo kvoruma. Ako opozicija ima teme kojima želi da pomogne život građana, tu smo da ih saslušamo, ali ako ona želi samo da ometa rad skupštine i prijedloge koje imaju, zamislite da zahtjevaju raspravu o 100 dana rada vlade, a prošlo je mnogo vremena od toga. Ne traže raspravu u vezi neke teme koja se odnosi na život građana i sve to nema objašnjenja”, poručio je Haradinaj.

Predsjednik skupštine Kadri Veseli je potom odredio pauzu i zakazao konsultacije šefova poslaničkih grupa, nakon čega je odlučeno da se isti dnevni red nađe na sjednici u sredu, 14. marta.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana