Zuckerberg se pred Evropskim parlamentom izvinio zbog propusta

Osniva─Ź Facebooka Mark Zuckerberg svjedo─Źio je pred Evropskim parlamentom (EP) te se tom prilikom izvinio zbog gre┼íaka i propusta u za┼ítiti korisni─Źkih podataka na dru┼ítvenoj mre┼żi Facebook

Osniva─Ź Facebooka Mark Zuckerberg svjedo─Źio je pred Evropskim parlamentom (EP) te se tom prilikom izvinio zbog gre┼íaka i propusta u za┼ítiti korisni─Źkih podataka na dru┼ítvenoj mre┼żi Facebook, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nismo u naj┼íirem smislu preuzeli odgovornost. To je bila gre┼íka i zbog toga se izvinjavam”, rekao je Zuckerberg, dodaju─çi da je u kompaniji Facebook sigurnost vrlo va┼żno pitanje.

“Dopustite da vam objasnim ┼íta radimo po pitanju sigurnosti nakon gre┼íaka s Cambridge Analyticsom. Aplikacija ─çe uzimati manje podataka, a ukoliko je koristite tri mjeseca aplikacija ─çe prestati prikupljati podatke”, kazao je Zuckerberg.

Obećao je da će do kraja 2020. godine zaposliti još ljudi i nastaviti investirati u Evropu kako bi povećali stepen sigurnosti.

Zastupnik iz bavarske konzervativne stranke Manfred Weber je istakao da je lijepo što je Zuckerberg uputio izvinjenje te je postavio pitanje da li je moguće razbiti monopol Facebooka.

Zuckerberg je na to odgovorio kako Facebook djeluje u prostoru u kojem je konkurencija vrlo visoka.

“─îini mi se da svaki dan dolaze neki novi konkurenti i mi se ┼żelimo stalno razvijati kako bismo i dalje ostali relevantni” kazao je Zuckerberg.

Šef kluba kluba zastupnika ALDE-a Guy Verhofstadt upitao je Zuckerberga o odnosu Facebooka s izborima.

“Ne ┼żelimo da se bilo ko mije┼ía u izbore kao Rusi u ameri─Źke predsjedni─Źke izbore. U tom smislu gradimo nove alate, sara─Ĺujemo s izbornim komisijama i radimo na pove─çanju transparentnosti”, rekao je osniva─Ź Facebooka.

Podsjetio je i da Facebook danas pru┼ża 6 posto marketin┼íkog prostora u svijetu.

“Jedna vrlo va┼żna stvar je i to ┼íto ┼íirom svijeta ima 70 miliona kompanija koje koriste Facebook za ┼íirenje posla. Stoga je va┼żno ne zaboraviti na to da omogu─çavamo marketin┼íki prostor i malim kompanijama koji su prije imale samo velike kompanije i to je ne┼íto ─Źime se ponosimo”, dodao je.

Ipak, Zuckerberg na ve─çinu pitanja nije odgovorio konkretno i nije odgovorio na sva pitanja.

Evropska unija (EU) je zatra┼żila razgovor vo─Ĺa politi─Źkih grupa EP-a i Zuckerberga nakon izbijanja skandala s Cambridge Analyticom.

Facebook je pogodila kriza povjerenja kod korisnika, ogla┼íiva─Źa, uposlenika i investitora nakon ┼íto je priznao da su podaci o oko 87 miliona osoba, ve─çinom iz Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava (SAD), do┼íli u ruke kompanije Cambridge Analytice. koja ih je iskoristila u politi─Źkim kampanjama.

Nakon izbijanja skandala, u SAD-u i u Evropi otvoreno je nekoliko istraga, dok se Zuckerberg nekoliko puta izvinio zbog kr┼íenja privatnosti korisnika dru┼ítvene mre┼że Facebooka.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana

´╗┐