40 godina bošnjačkg kulturno-umjetničkog stvaralaštva profesora Sadrije Bajre: U Prizrenu održan međunarodni Festival prijateljstva i druženja (FOTO/VIDEO)

U subotu u poslijepodnevnim satima u Prizrenu održan je međunarodni Festival prijateljstva i druženja – Prizren 2018’ na kome su učestvovala nekoliko bošnjačkih kulturno-umjetničkih društava sa Kosova i regiona, a čiji su članovi napravili atmosferu za pamćenje koja će dugo ostati u lijepom sjećanju učesnicima Festivala i mnogim gostima.

Najprije su, od 14 sati učesnici Festivala u tradicionalnim bošnjačkim, albanskim i turskim nošnjama, pjesmom i igrom, razgalili srca naših sugrađana i turista, svečanim defileom kroz ulice našeg starog grada da bi zaigrali jedno multietničko i međunarodno narodno kolo u centru grada – Šadrvanu, uz koje su zaigrali mnogi koje je zaintrigirao zvuk tupana i zurli gdje su Prizrenci i mnogobrojni turisti uživali u društvu mladih članova kulturno-umjetničkih društava sa Kosova i regiona. Podsjetimo, ovaj međunarodni Festival organizovao je prof. Sadrija Bajra, predsjednik EKUD-a “Mladi talenti” kao rezime u bošnjačkom kulturno-umjetničkom stvaralaštvu svog 40-togodisnjeg rada u promociji kulture, umjetnosti, pjesme, igre i tradicionalne nošnje Bošnjaka Kosova, posebno onih u regionu Prizrena.

Gosti Festivala su bili aktivisti i članovi bošnjačkih kulturno-umjetničkih društava iz regiona i to: KUD “Bihor” iz Petnjice – Republika Crna Gora dok su ostali učesnici bili i bošnjački KUD “Djerdan” iz Vitomirice, kraj Peći, dok su u svojstvu domaćina učestvovali turski KUD “Filizler”, dva bošnjačka popularna KUD-a “Šarski Behar” i KUD “Podgorski Biseri” iz Prizrena, te gosti iz albanske zajednice iz KUD-a “Kulturni Centar” iz Prištine.

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Nakon svečanog defilea kulturno-umjetnički program u trajanju od dva sata nastavljen je u velikoj Sali prizrenskog bioskopa kino “Bistrica”, gdje su se učesnici Festivala, odnosno članovi pomenutih kulturno-umjetničkih društava, prisutnima predstavili u svojim tradicionalnim nošnjama, pjesmom i igrom.

U pauzi između nastupa prisutnima su se obratili, prvo u svojstvu organizatora prof. Sadrija Bajra govoreći o značaju organizovanja ovakvih i sličnih manifestacija.

Mladi iz mnogih zajednica, a posebno iz bošnjačke zajednice iz regiona, međusobno se druže i upoznaju te svojom pjesmom, igrom, kulturom i umjetnošću ponovo grade one pokidane veze i srušene mostove prijateljstva iz ranijih ratnih 90-tih godina koje je neko davno srušio, a mi smo tu da ponovo budemo zajedno kroz našu tradiciju, kulturu, pjesmu i igru sa našom braćom iz albanske i turske zajednice”, istakao je, između ostalog, prof. Sadrija Bajra kao i bosnjački politički predstavnici Ćerim Bajrami, Emilija Redžepi i dr. Arhim Ajazi koji su prigodnim govorima pozdravili prisutne te poželjeli puno uspjeha na samom Festivalu.

Prisutnima su se predstavili u solo pjevanju i gospođa Arza Redžeplari koja je u tradicionalnoj goranskoj nošnji otpjevala par pjesama na goranskom jeziku kao i pjevač iz turske zajednice Ševki Kazaz otpjevavši pjesmu na bosanskom i turskom jeziku svirajući na sazu.

Svu su oni dobili velike i zaslužene aplauze prisutnih koji su uživali u programu uz muzičku pratnju poznatog “Miki-benda” iz Grnčara, kraj Prizrena.

Takođe se trebaju pomenuti dva događaja na Festivalu koje su prisutni posebno pozdravili velikim aplauzima, a to su: izvođenje dječje drame ,Mali Princ’ u organizaciji Teatra mladih Bošnjaka i Bošnjakinja pri KUD-u “Šarski Behar” na samom početku pomenute Manifestacije dok je na samom kraju prof. Bajra sa saradnicima organizovao Izbor za Mis najljepše Bošnjakinje u regionu gdje je, uz stručni žiri izabrano nekoliko njih koje su takođe, pozdravljene velikim aplauzom.

Dobra organizacija i fino druženje mladih obilježili su pomenuti Festival koji će, vjerujemo, prerasti u tradiciju.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana