Antikovid vakcinu na Kosovu primilo 21.000 građana

Na Kosovu je do sada antikovid vakcinu primila 21.000 ljudi, a prvi i jedini kontingent od 24.000 vakcina Astra Zeneke stigao je iz Kovaks programa, piše Reporteri.

Taj kontingent je stigao 28. marta, a postupak vakcinacije započeo je 29. marta. Prvu dozu ove vakcine primio je premijer Aljbin Kurti.

Prioritet u vakcinaciji imaju zdravstveni radnici, stariji i oni sa hroničnim bolestima.

Kosovo još uvek nije obezbedilo dodatne doze vakcine, iako je pre nekoliko dana Evropska unija potvrdila da je za Kosovo opredelila 95.000 doza vakcine Fajzer u borbi protiv pandemije kovid-19, ali nije precizirano kada će stići.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leien rekla je u objavi na Tviteru “stojimo uz naše partnere na Zapadnom Balkanu, kao što sam rekla Aljbinu Kurtiju”.

“Oko 95.000 doza vakcina koje finansira EU stići će na Kosovo od maja do kraja avgusta. Zajedno smo u ovome”, rekla je ona.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas, koji je juče bio na Kosovu, takođe je rekao da će u narednim nedeljama na Kosovo stići oko 100.000 antikovid vakcina.

Mas je naglasio da je svestan da to nije dovoljno, dodavši da će i dalje pomagati Kosovu da vakciniše ostatak stanovništva.

Iako su obećani novi kontingenti vakcina, trenutni još uvek nije završen, što je dovelo do oklevanja za vakcinaciju.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook