Apel poslanika Demirija prosvjetnim radnicima: Prikljičite se snimanju online nastave na bosanskom jeziku

Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija (MONTI) kao dio procesa najavilo je organiziranja nastave na daljinu za kosovske učenike.

Ministarstvo je najavilo da će u ponedjeljak, 30. marta 2020., započeti emitiranje nastavnog sadržaja i za učenike na bosanskom i turskom jeziku.

“Snimanje online nastave na bosanskom jeziku rađeno je u prostorijama MONT-a u Prištini, međutim zbog otežavajućih uslova ministartvo obrazovanja je donijelo odluku da snimanje za ONLINE nastavu bude u školi “Emin Duraku” u Prizrenu”, napisao je na svom facebook profilu poslanik u Parlamentu Kosova, Rasim Demiri.

Kako navodi Demiri do sada se prijavio samo jedan od prosvjetnih radnika Bošnjaka za snimanje predavanja ONLINE nastave.

On je uputio apel svim prosvjetnim radnicima na bosanskom jeziku da se što prije prijave za ovo snimanje, kako bi i učenici na bosanskom jeziku preko TV-a učili, tj. pohađali nastavu.

Post poslanika Rasima Demirija prenosimo u cjelosti:

“Poštovani prosvjetni radnici u nastavi na bosanskom jeziku, dragi učenici i roditelji, kao što smo vas prije par dana obavijestili krenulo se i sa nastavom ONLINE na našem jeziku i ona će se emitovati na kanalima RTK 1 i RTK 4.

Snimanje je bilo u prostorijama MONT-a u Prištini, međutim zbog otežavajućih uslova ministartvo obrazovanja je donijelo odluku da snimanje za ONLINE nastavu bude u školi “Emin Duraku” u Prizrenu.

Nažalost, do sada se prijavio samo jedan od prosvjetnih radnika Bošnjaka za snimanje predavanja ONLINE nastave.

Pozivamo sve prosvjetne radnike u nastavi na bosanskom jeziku da se što prije prijave za ovo snimanje, kako bi i učenici na bosanskom jeziku preko TV-a učili, tj. pohađali nastavu.

U slučaju da i dalje izostane prijavljivanje našeg nastavnog kadra, učenici na bosanskom jeziku će ostati bez online nastave!

Za sada, predmeti koji se traže za snimanje su bosanski jezik i matematika od prvog do petog razreda i od šestog do devetog razreda.

Takođe, nakon toga, ukoliko obezbjedimo stručni kadar, online nastava na bosanskom jeziku se može proširiti i za predmete fizika i hemija.

Poštovani učitelji i nastavnici: da napomenemo i to da prostorije u školi koje su obezbjeđenje za snimanje su zaštićene od epidemije koronevirusa, i da će po odluci MONT-a biti dodatno plaćanje za angažirane predavače ONLINE nastave”.

 

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana