Bahrim Šabani, poslanik u Skupštini Kosova: U Pregovaračkom timu sa Beogradom i bošnjački član

Skupština Kosova je sa 59 glasova za i dva uzdržana glasa usvojila Rezoluciju o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Na njenom čelu su Shpend Ahmeti, predsjednik SDPK i Fatmir Limaj, zamjenik premijera, kao kopredsedavajući.

Članovi komisije su zamjenik premijera i predstavnik PDK, Enver Hoxhaj, predstavnik Vlade Kosova, Avni Arifi, predstavnik Alijanse novo Kosovo, Behgjet Pacolli, predstavnik turske manjinske zajednice, Mahir Jagdžilar, zamjenik premijera Dardan Gashi.

Prijedlog rezolucije su podržali i šefovi poslaničkih grupa SDPK, Alijanse za budućnost Kosova, Socijaldemokratske inicijative i poslaničke grupe 6 plus koju čine poslanici nevećinskih zajednica.

Poslije usvajanja rezolucije, Skupština ima obavezu da u roku od mjesec dana usvoji zakon o odgovornostima i ovlašćenjima državne delegacije u procesu dijaloga.

Delegacija koja je danas izabrana će funkcionisati na bazi dva osnovna dokumenta – Državne platforme i Pregovaračke strategije državne delegacije, koje će naknadno biti usvojeni.

Bošnjački poslanik u Parlamentu Kosova ispred Koalicije Vakat, Bahrim Šabani u svom obraćanju u Skupštini Kosova pozdravio je odluku o uključivanju jednog člana iz bošnjačke zajednice.

Prije glasanja, za govornicom Šabani je istakao sljedeće:

“Pozdravljamo odluku da se ispoštuje naše traženje i u “Pregovaračkom timu” uključi i jedan predstavnik bošnjačke zajednice iz Republike Kosova! Naše učešće će samo doprinijeti konstruktivnom rješenju! Duži period smo konstantno zahtjevali uključivanje i predstavnika ispred bošnjačke zajednice, imali smo na ovu temu i sastanke sa premijerom Republike Kosova, Ramushom Haradinajem gdje smo mu prenijeli dva jaka opravdana razloga: Prvi je razlog da smo mi Bošnjaci integralni dio kosovskog društva, kao druga po brojnosti zajednica na Kosovu nakon popisa iz 2011. godine, i kao drugo, smatramo i glavnim razlogom što na sjeveru Kosova žive pripadnici naše zajednice – Bošnjaci. To bi za njih bilo ohrabrujuće u ovim teškim vremenima kada se odlučuje po ovom važnom pitanju za državu, ali i za naše gradjane Kosovare, Bošnjake sjeverno od Ibra” rekao je poslanik Bahrim Šabani i dodao:

“Ovim samo želim prenijeti radost i uspjeh našim biračima koji su nas podržali i ukazali nam povjerenje da ih predstvaljamo u ovoj najvećoj državnoj instituciji. Jer, ispoštovali su nas zahtjev i izabrali i bošnjačkog predstavnika u Pregovaračkoj ekipi uoči današnjeg glasanja u Skupštini, dok smo mi cijelo vrijeme bili u kontaktu sa predstavnicima većinske koalicije. Time smo mi iz bošnjačke Koalicije Vakat pokazali da se nas glas cijeni u institucijama, te su želje našeg naroda, pogotovo onog dijela na sjeveru Kosova uvažene, kazao je bošnjački poslanik u Skupštini Kosova, Bahrim Šabani.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana