Beqaj: Kosovo je pred erupcijom nezadovoljstva građana zbog dugogodišnje pogrešne politike

Politički analitičar Beljulj Bećaj u izjavi za Kosovo Onlajn ocenjuje da trenutna politička situacija na Kosovu vodi u pravcu održavanja novih izbora, naročito nakon hapšenja bivših članova OVK od strane Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

“Mislim da je Kosovo pred erupcijom nezadovoljstva koje je stvoreno pogrešnim politikama godinama unazad, naročito zadnjih meseci. Očekivana će biti lavina nezadovoljstva utoliko pre što se najavljuje potpuno aktiviranje Specijalnog suda u Hagu. To će uticati na dalji tok procesa pogotovo na održavanju novih izbora”, ističe Bećaj.

On se osvrnuo i na Vašingtonski sporazum, od kojeg se, kako kaže, najviše očekivalo priznanje Kosova od Srbije.

“Sporazum u Vašingtonu je istorijskog karaktera zbog toga što je premijer Hoti otišao u Sjedinjene Američke Države po priznanje Kosova od strane Srbije, ali dobio je priznanje Izraela i mislim da je to jedna značajna stavka u ovom susretu. Mislim da dijalog ima istorijski karakter i zbog toga što je predsednik Tramp onaj koji je pretpostavio da će njime dobiti više od potpisnika za svoju kampanju”, ističe Bećaj.

On je mišljenja da je Srbija promenila politiku prema Sjedinjenim Američkim Državama, koja se odrazila i na diplomatske odnose sa Kosovom.

“Sporazum je možda istorijskog karaktera zbog toga što je predsednik države Srbije koja je napadnuta upravo pod vođstvom SAD, odnosno Bele kuće, posle gotovo 20 godina, širom otvorio vrata prema spoljnoj politici i Sjedinjenim Američkim Državama”, kaže Bećaj.

Jednu od najavljenih tema sastanka u Briselu, koja se odnosi na imovinska pitanja, prema rečima Bećaja, treba racionalno rešiti.

“Bitno je da se nađe neko rešenje za imovinsku sukcesiju, mislim da je Kosovo ostalo po strani u sukcesivnom periodu i u ovom kontekstu mislim da bi bilo korektno da se podeli imovina. Sukcesija treba da bude jedan od neophodnih pomaka koji treba da razjasni apsolutnu situaciju u smislu međusobnih interesa i u tom smislu podržavama racionalnu podelu svega onoga što je do juče bilo zajedničko”, zaključuje Bećaj.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana