Beqaj: Svaki sljedeći dan Hotijeve vlade može biti posljednji, proširenje koalicije povećaće krizu

Hotijeva vlada će uspeti da opstane dok postoji interes koalicionih partnera, koji su povećali svoj nesalomljivi politički apetit, rekao je politikolog Beljulj Bećaj, prenosi Ekonomia onlajn.

“Stoga joj svaki dan može biti poslednji”, naglasio je on.

Prema Bećaju, Hotijeva vlada nastala je kao proizvod “pogrešne“ kalkulacije administracije američkog predsednika Donalda Trampa, da će postići dogovor o uzajamnom priznavanju sa Srbijom, ali to je završeno ekonomskim sporazumom, u okviru kojeg postoje i diskutabilne tačke.

Dijalog je trenutno u toku u Briselu, ali problemi su nastali kada se pokušalo da se na dnevni red stavi osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Bećaj kaže da trenutna vlada, ali i ona koja će doći, neće moći da izbegne ovu obavezu. Prema njegovim rečima, stranke se moraju složiti da Zajednica bude funkcionalizovana u skladu sa specifičnim potrebama koje odražavaju interese identiteta srpske zajednice na Kosovu.

Dok se vraćao prioritetima predstavljenim pred poslanicima 3. juna, kada je Hoti izabran za premijera, Bećaj je ocenio da su to najdosledniji argumenti za neuspeh vlade.

“Kada uzmemo u obzir obećanje da će postići sporazum sa Srbijom uz uzajamno priznavanje, onda nastavak njenog postojanja to čini opasnim“, rekao je Bećaj za Kohu.

Pored poteškoća oko broja onih koji glasanju u vladi, aktuelna vlada od početka nije imala većinu u Skupštini, a to je dovelo do neuspeha mnogih zakona, uključujući i one koji se odnose na pandemiju. Zbog ove situacije, Bećaj kaže da će izbegavanje novih izbora samo pogoršati kontroverzu i podići tenzije.

“Stoga će eventualno širenje koalicije u stvari pogoršati krizu“, rekao je on.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook