Bivši glavni sudija Euleksa spreman da svjedoči u Skupštini Kosova o nepravilnostima u radu Misije

Bivši predsednik sudija Euleksa Malkom Simons, poslao je, 16. jula ove godine, pismo Odboru za pravosuđe Skupštine Kosova tražeći da podnese izveštaj u vezi sa informacijama koje ima o mešanju u istrage, pretnjama svedocima, manipulacijama sudskim većima, od strane osoba odgovornih za sprovođenje pravde, navodeći da se sve to dogodilo dok je on bio deo Euleksa, prenosi Gazeta Ekspres.

Kako taj medij navodi, današnji sastanak Odbora za pravosuđe prošao je u svađi između predsednika Odbora Škemba Manajta i poslanika, koji su ga optužili da je krio pismo bivšeg predsednika sudija Euleksa upućeno ovom odboru.

Manajt kaže da pismo, koje je u julu stiglo u Skupštinu, nije prošlo kroz administraciju.

U pismu, u koje je Gazeta Ekspres imala uvid, Simons piše o svom radu za Euleks, njegovom imenovanju, i kaže da je tokom svog mandata obavešten o brojnim kršenjima.

“Tokom svog mandata na mestu predsednika sudija Euleksa, obavešten sam o ozbiljnim kršenjima, uključujući i komisiju za krivična dela, od strane osoba odgovornih za sprovođenje pravde”, navodi Simons.

Simons je, kako ističe, voljan da svedoči o ovim pitanjima, pominjući i neka kršenja, kao što su mešanje u istrage, pretnje zaštićenim svedocima, pokušaj manipulacije sudskim većima, pokušaj mešanja u suđenja, skrivanje dokaza, manipulacija dokazima, pokušaji ometanja istrage, itd.

On spominje i sastanak koji je imao 2016. godine sa aktuelnim premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom na Kosovu.

“Sa Borisom Džonsonom sam se 10. novembra 2016. sastao u Prištini. U to vreme je bio ministar spoljnih poslova Velike Britanije. Između ostalog smo kratko razgovarali o Specijalizovanim većima Kosova. On je bio veoma uzdržan prema većima, očigledno verujući da će ona biti političke prirode. Opisao ih je kao ‘politički sud koji se klanja volji Brisela i ispunjen je laskavom namerom EU da napuni džepove'”, piše u pismu Simonsa.

Simons kaže da je spreman da da izjavu pred kosovskom skupštinom o svim pitanjima o kojima govori u pismu, a kaže da ima i dokaze. On takođe kaže da je spreman da svedoči, posebno u slučaju Drenica 2 od pre nekoliko godina.

Simons, koji je bio glavni sudija misije od 2014. godine, izjasnio se da je osudio nekoliko slučajeva korupcije u misiji Euleks, i rekao da je Euleks podložan političkom mešanju.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook