Borelj: EU ne odobrava uspostavljanje ambasade Kosova u Jerusalimu

Visoki predstavnik spoljne politike EU Djuzep Borelj saopštio je da je stav EU da Kosovo mora da uskladi svoje postupke u skladu sa svojim ciljem integracije u EU, što se odnosi i na otvaranje ambasade u Izraelu, prenosi Reporteri.

Portparolka Borelja Dinka Živalj je navela da bi Kosovo trebalo da uskladi svoje postupke sa rezolucijom 478 Saveta bezbednosti koja određuje izmeštanje svih ambasada u Tel aviv.

„ Kosovo je integraciju u EU identifikovalo kao strateški prioritet i očekuje se da će se ponašati u skladu sa ovom predanošću. Kosovo bi trebalo da se uskladi sa rezolucijom Saveta bezbednosti 478 iz 1980. godine, kojom se pozivaju sve članice UN-a, ambasade država članica EU i delegacija EU da presele svoje ambasade u Tel Aviv“, navela je Živalj, prenose Reporteri.

Živalj navodi da je stav EU u pogledu Jerusalima ostao nepromenjen, i da EU smatra da pitanje statusa Jerusalima treba da bude rešeno pregovorima.

„ EU je više puta ponovila svoju čvrstu posvećenost pregovaračkom i izvodljivom rešenju dve države, izgrađenom na dogovorenim međunarodnim parametrima i međunarodnom pravu. U svojim zaključcima u decembru 2017. godine, Evropsko veće, šefovi država i vlada, ponovili su da stav EU o Jerusalimu ostaje nepromijenjen. Dugogodišnji stav EU je jasan, a to je da se kroz pregovore mora pronaći način za rešavanje pitanja statusa Jerusalima kao buduće prestonice dve države i da se kroz pregovore moraju ispuniti težnje obe strane. ” rekla je Živalj.

Otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu izazvalo je podeljene reakcije od članova međunarodne zajednice. Evropska unija i Turska usprotivile su se odluci vlade Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu, dok su ovu odluku pozdravili Izrael i SAD. Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti je na sastanku sa turskim ambasadorom u Prištini rekao da je uspostavljanje kosovske ambasade u Izraelu “pitanje koje će biti razmotreno”, podseća Reporteri.

Kurti je prošle nedelje primio pisma turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u vezi sa odlukom o otvaranju kosovske ambasade u Jerusalimu. Iako je turski predsednik izrazio zadovoljstvo zbog Kurtijeve izjave da će preispitati odluku o uspostavljanju ambasade u Izrael, Netanjahu je u svom pismu napisao da očekuje da će Kurti otvoriti ambasadu u Jerusalimu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook