Ćerim Bajrami: Vanredni parlamentarni izbori u Republici Kosovo i Bošnjaci u njima

Poslije jučerašnje zvanične objave nedavne presude Ustavnog suda, vršilac dužnosti predsjednika Republike Kosova, g-đa Vjosa Osmani, inače predsjednica Skupštine, kasno sinoc je raspisala vanredne parlamentarne izbore za 14. februar 2021.

Ovo su inače drugi po redu vanredni izbori poslije onih prijevremenih iz juna 2017., što pokazuje da se i prije isteka jednog punog četvorogodišnjeg mandata – centralni izbori održavaju tri puta zaredom !

Za ovakav razvoj političkih (ne)prilika, najveću odgovornost snose pol. stranke većinskog albanskog naroda, ali ne samo one, vec i neki nevećinski poslanici, odnosno njihove stranke.

No šta je tu je, mi nismo mogli da to izmijenimo.
Svjesni smo i neraspoloženja u našem narodu zbog ponovnog izlaska na izbore i to u vrijeme korone virusa, zbog kojeg je ionako mnogo toga ograniceno.

Gdje su Bošnjaci Kosova uoči ovih izbora ?

Ako je suditi po spremnosti za formiranje novih stranaka i inicijativa, vidljivo je da nikad Bošnjaci nisu bili više podijeljeni.
I ti novi subjekti se formiraju u Prizrenu i Župi, sa mjerkanjem i Podgore, u kojima je ostala još relativno nešto brojnija skupina kosovskih Bošnjaka.

Bošnjačke političke podjele imaju mnoge uzroke. Ima i subjektivnih propusta dosadasnjih politickih stranaka, njihovih celnika, odnosno poslanika Skupstine koji najvise forsiraju svoje licne interese.

Međutim, te podjele se prije svega stimulisu sa strane. Naime, nisu nikad ni prekinute antibošnjačke aktivnosti iz Srbije, cije strukture koriste neke svoje stare prijeratne politicke aktiviste i simpatizere, ovdje ili u manjem broju one koji su se smjestili u dijaspori, uoči i poslije rata na Kosovu.

Takođe se – zadnjih godina naročito – političke podjele Bošnjaka forsiraju i od nekih većih partija albanskog naroda, s jasnim ciljem slabljenja zajednickog nastupa troje poslanika na garantirana bosnjacka mjesta u Skupstini Kosova.

( Zadnji slucaj : dvoje turskih poslanika iz jedne polit. opcije su zajedno nadvladali troje podijeljenih bosnjackih poslanika, i u aktuelnoj vladi uzeli ministarsku poziciju za nevecinske/nesrpske zajednice.)

U pomaganju tim bosnjackim politickim podjelama iza kulisa i otvoreno uzimaju učešće i neki bivši politički predstavnici, koji, stimulisanjem atmosfere razdora i haosa na bošnjačkoj političkoj i nacionalnoj sceni, žele da prikriju svoju minulu političku i predstavnicku odgovornost za niz strateških propusta oko (ne)upisanih bošnjačkih prava pocev od onih u Planu predsjednika Martija Ahtisarija, preko prava u ustavu i zakonima Republike Kosovo, pa do pogrijesno odabrane strategije u rjesavanju prakticnih potreba u obrazovanju na bosanskom jeziku, koju svim snagama i dalje guraju.

Posljednja politicka podjela u Skupstini Kosova na tri strane, umjesto dotadasnje solidne većinske bosnjacke zastupljenosti od dvoje poslanika iz koalicije Vakat, samo je dodatno pokazala da nema ni teoretskih mogucnosti za postizborne koalicije, ili dogovore za zajednicki nastup po pitanjima od bosnjackog nacionalnog interesa.

Iz tih i mnogih drugih razloga, pogotovo zbog predstojece završnice pregovora Kosova i Srbije, te mnogih drugih vec vidljivih izazova za nevecinske zajednice i sve gradjane Republike Kosova, kao i zbog specificnih bosnjackih nacionalnih pitanja koja treba rjesavati, Bošnjaci Kosova, odnosno čelni ljudi njihovih političkih subjekata, ne smiju sebi dozvoliti luksuz da nastupaju samostalno na izbore, makar na jednoj izbornoj listi bila samo većina od tih subjekata.

Ionako je ta izborna lista – otvorena, glasa se, dakle, za pet kandidata/kinje, te dobija onaj ili ona ko ima najveći broj glasova.

Koalicija Vakat, njena tri subjekta, svakako je najodgovornija u ovom momentu da sacuva svoje političko jedinstvo, a s time da sacuva i nadgradi dosadasnju solidnu i jasno iskazanu (i potpisanim koalicionim sporazumima s mandatarima) nacionalnu bosnjacku platformu i druge interese u Skupstini, Vladi i drustvu u Republici Kosovo, dok su svi ostali subjekti, stari i novi, dobrodošli u koaliciji, po važecim pravilima i uz potpisane koalicione sporazume.

U to ime, bilo bi dobro da se pokaze svima – bez obzira na nase nedostatke i na nepostojanje spoljnih autoriteta koji ce “preseci” nase nedoumice i inate oko potrebnog zajednickog nastupa – da smo spremni da se izdignemo iznad svojih interesa i pokazemo da vecina mozemo zajedno, barem ondje gdje je to neophodno za nas kolektivni interes.

Na kraju krajeva, svako od nas odgovara za svoje postupke i pred Bogom jedinim i pred ljudima.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook