CIK: Počinje provjera kandidata za poslanike

Centralna izborna komisija započela je danas proveru kandidata koji se nalaze na listama političkih partija za izbore 14. februara. Da bi bili verifikovani, kandidati moraju proći nekoliko procedura, prenosi Gazeta Ekspres.

Portparol CIK-a Valjmir Eljezi izjavio je da su spiskovi sa kandidatima za poslanike poslati u šest institucija na verifikaciju.

„Posebna pisma su poslata u šest institucija kako bi se zatražila potvrda podobnosti kandidata članom 29. Zakona o opštim izborima. Uz ova pisma ide lista kandidata za poslanike koji su predati CIK-u. Član 29., koji govori o podobnosti ili sposobnosti kandidata, pokazuje ko ne može biti potvrđen kao kandidat za poslanika“, rekao je Eljezi.

Eljezi je naveo i kojim institucijama su se obratili kako bi se razjasnilo da li kandidati mogu uzeti učešće na narednim izborima.

„U članu 29 se između ostalog kaže da kandidat ne može biti lice koje je član Kosovske obaveštajne agencije. Zbog toga smo, kako bismo bili sigurni da kandidati nisu članovi Kosovske obaveštajne agencije, tražili od ove institucije da nam pošalje imena osoba sa liste kandidata ukoliko su neki od njih članovi Kosovske obaveštajne agencije“, pojašnjava Eljezi.

Kandidat za poslanika ne može biti osoba koja je pripadnik kosovske policije, kao ni pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga te su se iz CIK-a za ove odredbe obratili Ministarstvu policije , odnosno Ministarstvu odbrane.

Od Ministarstva spoljnih poslova je zatraženo da se odradi provera da li je neki od kandidata diplomatski predstavnik jer ni njima nije dozvoljeno da se kandiduju za poslanike.

Sudski savet Kosova je dobio zadatak da odradi proveru da li su kandidati za poslanika pravosnažnom sudskom presudom kažnjeni u poslednje tri godine za krivično delo. Kandidat ne može biti osoba koja obavlja funkciju sudije ili tužioca na Kosovu ili u nekoj drugoj državi, kao ni lice koje je odlukom suda lišeno prava da bude kandidat.

U članu 29 Zakona o izborima se takođe navodi i da kandidat ne može biti lice kome je sudskom presudom, uključujući odluku Panela za žalbe oduzeto pravo na kandidaturu, nije platio novčanu kaznu koju je izrekao Panel za žalbe.

Eljezi navodi i da će konačnu odluku o kandidatima imati do 20. januara.

„U duhu ustavnih i zakonskih obaveza za međuinstitucionalnu saradnju, zatražili smo od ovih institucija da u najkraćem mogućem roku, ali najkasnije do 20. januara 2021. godine u 12 sati, odgovore na naše zahteve za verifikaciju“, zaključio je Eljezi.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook