Da li će EU moći da zaključi sporazum Kosova i Srbije

EU je posrednik i moderator u dijalogu između Kosova i Srbije, ali vrlo često se sumnja u političku i diplomatsku moć Unije u zatvaranju otvorenih i nerešenih pitanja između Kosova i Srbije. To je zato što je nekoliko puta dijalog između dve strane zastao zbog dijametralno suprotnih zahteva i pristup EU se često smatra nepravednim prema Kosovu, piše Ljajmi.

Takođe, neostvarivanje liberalizacije viza za građane Kosova i nejednak tretman strana u dijalogu, dodaje se, često su bili tema rasprave na Kosovu.

Takvu pristrasnost pokazala je i izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, koji je tokom posete Srbiji rekao da Kosovo treba da izmeni Ustav da bi se formirala Zajednica srpskih opština (ZSO).

Međutim, da li će EU uspeti da zaključi dijalog Kosova i Srbije i pomiri dve strane nakon dugog i još uvek nerešenog sukoba.

Stručnjak za politička pitanja Ramuš Tahiri kaže da je sve u dijalogu urađeno kroz EU i da su 33 sporazuma produkt olakšavanja EU u dijalogu između Kosova i Srbije. Prema njegovim rečima, dijalog koji je vodila EU dao je rezultate.

“Mislim da je sve što je postignto rezultat angažovanja EU, čijim anažovanjem je postignuto 33 sporazuma za 10 godina. Kosovo ima svoje koristi, Srbija takođe i dijalog se odvija u obaveznim normama kako za Kosovo tako za Srbiju, jer je to urađeno po rezoluciji Generalne skupštine UN nakon što je Srbija uputila pitanje međunarodnom sudu pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova”, istakao je Tahiri.

Kako je naveo, to pitanje je razmotreno u UN i doneta rezolucija u kojoj se kaže da Kosovo i Srbija treba da nastave dijalog o raznim pitanjima i normalizuju odnose.

“Za ovaj dijalog se obavezala EU, a postignuti sporazumi su potpisani i od strane premijera Kosova i Srbije”, istakao je Tahiri za Ljajmi.

Prema Tahirijevim rečima, nezadovoljstvo Kosova dijalogom povezano je sa uzajamnim priznavanjem, ali, dijalog će se nastaviti u praktičnim temama.

“Sada smo nezadovoljni zbog onoga što se naziva uzajamnim priznavanjem, razmenom diplomatskih nota za priznavanje država, ali nastavićemo sa praktičnim pitanjima. Sada su otvorene teme nestalih, raseljenih i drugih a otvoriće se i druge teme u zavisnosti od interesa koje pokazuju učesnice u dijalogu. Neki sporazumi su sprovedeni od strane Kosova, a ne od Srbije”, rekao je Tahiri.

Ocenio je i da EU nije ni supervizor ni garant dijaloga. Komentarišući Lajčakovu izjavu o izmeni Ustava Kosova rekao je da su procedure takve.

“EU je posrednik, nije supervizor, nije garant dijaloga i na osnovu toga kada Srbija protestuje ili traži od EU garanciju za sprovođenje ZSO, EU kaže da su oni fasilitatori i da nemaju tela koja nameću sprovođenje sporazuma. Lajčak je rekao da za uspostavljanje ZSO treba menjati ustav, jer je sporazum napravljen 2013. i 2015. godine, objašnjava postupak”, dodao je Tahiri.

Mišljenja je takođe da se ZSO ne može uspostaviti bez izmena Ustava, to ne znači da ZSO mora imati izvršna ovlašćenja, već mora da se uvrsti kao deo Ustava, iako ima mišljenja da ZSO može biti uspostavljena samo kroz donošenje zakona.

Tahiri je na kraju poručio da uključivanje ZSO u Ustav Kosova ne znači automatski izvršna ovlašćenja u bilo kojoj varijanti.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana