Dan Bošnjaka Kosova ove godine skromnije obilježen

Na Kosovu se obeležava Međunarodni dan Bošnjaka, koji je zbog koronavirusa obeležen skromnije nego ranijih godina.

Vlada Kosova ove godine nije izdvojila sredstva za obeležavanje nacionalnih praznika manjinskih zajednica. Poslanik u Skupštini Kosova Rasim Demiri čestitao je pripadnicima bošnjačke zajednice njihov dan.

“Nažalost, svi znate kakvo je to obeležavanje bilo, zaista smo to osetili kao naš nacionalni praznik, ali ovog puta i zbog odluke koju je doneo gospodin Kurti i zbog pandemije, i da je bila drugačija odluka, ne bi se obeležavalo onako kao što se obeležavalo prethodnih godina”, poručio je Rasim Demiri, poslanik u Skupštini Kosova.

Direktor kulture, omladine i sporta pri Opštini Prizren Emilija Redžepi ukazala je na probleme bošnjačke zajednice na Kosovu.

“I dalje se ne poštuje Zakon o upotrebi bosanskog jezika po opštinama i dalje se ne poštuje Zakon o zaposlenosti manjinskih zajednica u javnim institucijama i ja uvek javno govorim, i pored toga što nemamo neku jaku vezu sa matičnom državom i neka moralna podrška koja bi trebala nama doći, jer smo narod koji je u malom broju ovde zastupljen i živi, ipak smo autohtoni, stojimo čvrsto i borimo se sami onako kako znamo za ostanak i opstanak na ovim prostorima, poručila je Emilija Redžepi.

Iako Vlada nije obezbedila sredstva, volonteri iz različitih organizacija uspeli su da organizuju određene aktivnosti, pa je tako uz poštovanje svih mera KUD “Šarski behar” tokom dana organizovao svečanost u blizini prizrenskog šadrvana.

“Pozvani su ambasadori, politički predstavnici kako na lokalnom tako i centralnom nivou. U istom danu imamo dve proslave, druga će biti 30 godina od formiranja KUD “Šarski behar”, tako da ćemo od 19h u teatru Bekim Fehmiu u Prizrenu organizovati multietnički concert”, rekao je predsednik KUD “Šarski behar” Edis Jonuzi.

O položaju Bošnjaka naKosovu govorili su i predstavnici NVO.

“Moramo se potruditi da što više radimo na našem samoizgrađivanju, da pored završenog fakulteta znamo nekoliko stranih jezika i moramo raditi u tom pravcu da podržavamo jedni druge maksimalno”,rekla je Sanela Lutvić NVO “Ekvaliti”.

O problemima u obrazovnom siatemu govorio je urednik emisije Bošnjački vidici, koja se emituje na RTK2.

“Nastava na bosanskom jeziku je uvedena odmah nakon rata ‘99.godine, a isti se problemi provlače. Nedostatak udžbenika, neprevedeni dokumenti na bosanskom jeziku, to jedni prebacuju loptu da je nadležno Ministarstvo obrazovanja, drugi da imate opštinske uprave obrazovanja,no stanje se još uvek nije popravilo. Nažalost, i ove godine nastava je krenula bez udžbenika, nešto je udžbenika dovezeno pre par dana iz BiH, međutim koliko će ti udžbenici parirati nastavnim planovima i programima”, rekao je Refik Kasi.

Međunarodni dan Bošnjaka čestitao je i predsednik Kosova Hašim Tači. Kosovski premijer Avdulah Hoti je održao odvojene sastanke sa predstavnicom bošnjačke zajednice u Skupštini Kosova Dudom Balje i liderom koalicije Vakat i poslanikom Rasimom Demirijem i tom prilikom u ime Vlade Kosova i u svoje lično ime čestitao praznik svim pripadnicima ove zajednice. Čestitke je uputio i ministar za zajednice i povratak Daliborr Jevtić i istakao da Bošnjaci, poput ostalih zajednica na Kosovu, imaju njegovu apsolutnu podršku u stvaranju bolje budućnosti. Dan Bošnjaka na Kosovu obeležava se od 2008. godine.

(RTK2)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook