Danas počinje upis u srednjim školama u Prizrenu: Austrijski „KulturKontakt“ i dalje podržava ekonomiste

U srednjim školama u Prizrenu počeo je upis učenika za školsku 2019/2020. godinu koji će potrajati do srijede, 26. jula. Raspoloživi podaci i ove godine govore da će u četiri srednje škole u prizrenskoj opstini; gimnaziji, ekonomskoj, medicinskoj i tehničkoj, u nastavi na bosanskom jeziku biti upisano oko 200 učenika. Prema riječima prof. Rešata Etemija, koordinatora u nastavi na bosanskom jeziku u srednjoj Ekonomskoj školi „Imer Prizreni“ i dalje će austrijski „KulturKontakt“ finansijski podržati obuku učenika koji se obučavaju za buduće ekonomiste, kroz zanimljiv program obuke u „Vježbovnim-virtuelnim firmama“ u suvremeno opremljenom kabinetu.

Austrijska organizacija za edukaciju i kulturu „KulturKontakt“ povećava interes za ulogu poslovnih poduzeća kao mjesta učenja u cilju visokokvalitetnog obrazovanja i stručnog osposobljavanja kroz usku suradnju između škola i poslovnog sektora. „Mi sve to imamo, zahvaljujući ovoj organizaciji u našem kabinetu. Učenici osnivaju takozvane „Vježbovne – virtuelne firme“, biraju direktore, vode firme, dizajniraju, sklapaju ugovore, vrše prodaju svojih „proizvoda“, održavaju konferencije za štampu, organizuju sajmove, i sve što rade prave firme. Istodobno učenici su povezani i sa drugim virtuelnim firmama u regionu i Europi sa kojima surađuju, vrše prodaju i razmijenjuju iskustava“, kaže prof. Rešat Etemi, međunarodni trener i predavač sa pedesetak međunarodnih diploma i priznanja i dodaje da je ovo jedanaesta godina kako „KulturKontakt“ podržava ovaj vid obuke.

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

U ime austrijskog Federalnog ministarstva obrazovanja, znanosti i istraživanja, „KulturKontakt“ održava i podržava mrežu projektnih ureda u zemljama istočne i jugoistočne Europe. Usredsređuje se po pitanju nastava i nastavna okruženja, te i koje vanjske partnere škole trebaju odabrati kako bi najbolje razvile poduzetništvo i inicijativu u svojim učenicima u regionalnom projektu sa stručnjacima iz Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije.

„KulturKontak“ je razvio kabintesku nastavu koja se odvija i u Prizrenu, a koju vodi prof. Rešat Etemi i spravom kažu da se ovdje u kabinetu „uči bez učenja iz knjiga, bez olovaka i svezaka“ po najsuvremenijim europskim metodama. Škola posjeduje 100 odsto kvalifikovanog nastavničkog kadra.

Raif Kasi

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana