Dani Dijaspore 2018 održani u Rečanu: Dijaspora pokazuje interes za ulaganje u svoj rodni kraj

Skup Bošnjaka iz dijaspore porijeklom iz prizrenskog kraja i domaćina iz svijeta bošnjačke kulture, obrazovanja i politike sa ovih prostora, održan je juče u Rečanu kod Prizrena.

Ovo sada već tradicionalno druženje organizuje se svakog ljeta kad je dijaspora ovdje na odmoru u svoj rodni kraj.

Ovogodišnji organizatori skupa, uz podršku Ministarstva za dijasporu i strateških investicija Vlade Kosova, su Alisa Fejza-Rama, sa individualnim projektom “Kanalisanje finansija iz dijaspore – investiranje u rodni kraj” i NVO “VKBIK” u okviru projekta “Dani dijaspore mladih Bošnjaka Prizrena – 2018”.
 
U vrlo srdačnoj atmosferi razgovaralo se u nekoliko tema vezanih za te zajedničke veze Bošnjaka koji žive u prizrenskom regionu, te onih Bošnjaka koji dugi niz godina žive u zapadnoevropskim državama.
 
Druženje sa gostima iz dijaspore upotpunile su mnoge poznate javne i političke ličnosti među kojima su bili i gradonačelnik Prizrena dr. Mytaher Haskuka sa saradnicima, ministar regionalnog razvoja Rasim Demiri, uz obavezno učešće i zamjenika ministra za dijasporu Ćerima Bajramija, u ime Ministarstva dijaspore i strateških investicija i Shani Hamitage, visokog službenika za investicije tog ministarstva, kao i mnoge javne i političke ličnosti i intelektualci.
 
Skup je počeo obilaskom mini galerije crteža djece Bošnjaka iz dijaspore koji su predstavljali njihov pogled na mjesto rođenja njihovih roditelja.
 
Nakon pozdravne riječi i najave organizatora, prisutnima se najprije obratio zamjenik ministra MDIS Ćerim Bajrami, koji je uz pozdrave za sve prisutne, a zasebno za ljude koji žive i rade u inostranstvu, podvukao da su ovo dva od tri projekta u bošnjačkim sredinama koji su subvencionisani od strane Ministarstva dijaspore uz manifestacije “Dani dijaspore 2018”, a da će se treći realizirati među Bošnjacima u pečkoj regiji.
 
Zamjenik ministra Ćerim Bajrami je naglasio da je važno što skupu prisustvuju i predstavnici udruženja dijaspore porijeklom iz ovog regiona kao i mnogi drugi ljudi koji rade van zemlje. Istakao je takođe mnoge poteze Ministarstva dijaspore Vlade Kosova na očuvanju identiteta i povezivanju dijaspore Albanaca iz svih zemalja, te kazao da se u ne baš povoljnim uslovima čine napori da Bošnjaci Kosova i druge nevećinske zajednice proprate te institucionalne napore i za pripadnike dijaspore iz ovih zajednica.
 
“Pozivam vas i ovdje da se u dijaspori držite svi zajedno, da sarađujete i radite i sa Bošnjacima iz BIH i regije u dijaspori, jer ćemo samo tako pokazati da smo svi Bošnjaci jedna nacija. Ova saradnja se zasebno odnosi na dopunsku nastavu na bosanskom jeziku za svu djecu Bošnjaka u dijaspori. Isto tako vas pozivam na redovnu saradnju sa Albanaca u dijaspori jer nam to može samo biti od koristi. Pozivam vas takođe na intenzivne institucionalne kontakte sa nama ovdje i zasebno sa Ministarstvom dijaspore”, istakao je između ostalog zamjenik ministra Ćerim Bajrami.
 
Ministar Rasim Demiri je istakao značaj ovakvih okupljanja ovdašnjih Bošnjaka i onih koji žive u dijaspori, gdje se posebno osvrnuo na ovdašnji dugogodišnji problem – izgradnja puta Prizren-Rečane te iznio neke detalje oko početka njegove skore realizacije.
 
“Sa gradonačelnikom Haskukom potpisali smo memorandum o investiranju 350 hiljada eura iz budžeta našeg Miinistarstva regionalnog razvoja, no na terenu to neće biti tako već se radi o cifri na tenderu od preko 600 hiljada, pa će uskoro započeti realizacija infrastrukturnih projekata u svim selima Župe i Podgore. 
 
Što se tiče ovog skupa, trebamo se češće okupljati i razgovarati sa našim ljudima iz dijaspore koji ne zaboravljaju svoj rodni kraj i pomažu na svaki način, te im se srdačno zahvaljujem na tome, kao i organizatoru ovog dogadjaja i Ministarstvu dijaspore, odnosno zamjeniku ministra Ćerimu Bajramiju”, rekao je ministar Demiri.
 
Gradonačelnik Prizrena Mytaher Haskuka je rekao da je i u Prizrenu organiziran veliki broj sličnih skupova s ciljem druženja sa, kako je rakao, našim dragim Kosovarima koji žive u dijaspori.
 
“Uskoro otvaramo kancelariju za vezu sa našom dijasporom, preko koje mogu svi oni koji žele finansirati razvoj regiona Prizrena, te na taj našin zaposliti veliki broj mladih i školovanih ljudi, zajedničkim programom za razvoj pomoći našim sugradjanima kao i mladim Bošnjacima ovog regiona. Dakle, uz našu pomoć i pomoć vaših Bosnjaka u dijaspori, ponavljam, kako-tako pomoći vašim mladim i školovanim ljudima da se zaposle u Župi”, rekao je gradonačelnik Haskuka.
 
Faris Latiffy iz Udruženja “Šar” iz Švicarske se zahvalio organizatorima na organizaciji ovog izuzetnog skupa.
 
“Ovdje sam po prvi put kao predstavnik Udruženja ‘Šar’ koje postoji preko 25 godina, sa velikim brojem članova te uvjek postoji interesovanje svih nas za rodni kraj i ulaganje u njega. Za nas jako bitno da postoji pravna država, država koja će funkcionisati onako kako treba. Mi smo danas čuli od predstavnika vlasti na lokalnom i državnom nivou da će se potruditi i izaći nam u susret, te pomoći u našim nekim planovima i projektima kako i na koji način pomoći svom rodnom kraju, a mi smo svakako tu da pomognemo na svaki način”, istakao je Faris Latiffy, sekretar Udruženja “Šar”.
 
Rasim Ramani, privatni preduzetnik u Bosni i Hercegovini ističe da je zainteresovan za ulaganje u ovaj kraj.
 
“Vrlo rado bih ulagao finansijska sredstva u svoj rodni kraj jer je očito da se mladi iseljavaju jer treba neko ostati ovdje. Kapaciteti naše Župe su veliki, što u turizmu, što u ostalim granama privrede. Bila bi velika šteta da mnogi odu odavde. Takođe vjerujem da bi mnogi moji prijatelji iz dijaspore koji danas prisustvuju ovom skupu željeli pomoći svom rodnom kraju, uloziti u njega te zaposliti mlade i dati im podstrek da ostanu ovdje jer sam i ja počeo raditi te razvio privatni biznis u Sarajevu uz pomoc i lokalnih i državnih vlasti. Slično trebamo uraditi u svom rodnom kraju uz pomoc i lokalnih i državnih vlasti, rekao je Ramani.
 
previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

(Vinetu Ganić/info-ks.net)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook