Ekonomisti: Kurtijeva vlada nema plan za oporavak privrede

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići zatražio je od vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem da u okviru pregleda budžeta za ovu godinu izradi i program ekonomskog oporavka koji je primenljiv za podršku preduzećima i radnicima, prenosi Reporteri.

Rukići je izjavio i da je iznenađen što Zakon o ekonomskom oporavku koji je donela prethodna vlada, a koji predviđa više od 200 miliona evra, nije deo budžeta za 2021. godinu.

“Ako se osvrnemo na ovaj negativni trend ekonomskog rasta i ako uzmemo u obzir sve parametre uključujući i produženu pandemiju, onda je jasno da ćemo u naredne dve godine imati problema sa oporavkom ekonomije od posledica pandemije. Zbog toga mora da postoji mnogo budžetskih akcija za podršku privatnom sektoru i očuvanju radnih mesta“, naglasio je Rukići.

Izvršni direktor Američke privredne komore Arian Zeka kaže da nijedna do sada primenjena mera, uključujući i poslednju od šest miliona evra, nije dovoljna za kompanije u privatnom sektoru, za građane i zaposlene koji su ostali bez posla ili čija su mesečna primanja smanjena zbog pandemije.

“S obzirom na izuzetno negativan uticaj usporavanja ekonomskih aktivnosti na preduzeća u privatnom sektoru i na ekonomiju uopšte, nijedna do sada donesenih mera možda neće biti dovoljna da pokrije sve gubitke. Međutim, svaka mera je važna u smislu održavanja nivoa agregatne tražnje i prometa preduzeća u privatnom sektoru”, rekao je Zeka.

Prema njegovim rečima, prioritet vlade bi trebalo da bude, pored nabavke vakcina, i podrška privatnom sektoru na Kosovu.

Dardan Abazi iz Instituta za razvojnu politiku naglašava da je primena Zakona o oporavku delimična i da nije bilo koordinacije od relevantnih institucija za njegovu primenu.

“Ono što zaista nedostaje je bolja koordinacije svih institucija da se pozabave svim temama u vezi sa ekonomskim oporavkom. Zatim, vlada Kosova nije izradila set indikatora za svaku od ovih mera, niti očekivane projekcije za svaku od ovih mera. Nedostajao je i nastavlja da postoji nedostatak koordinacije mera između vlade i različitih institucija”, rekao je Abazi.

Predsednik parlamentarnog Odbora za ekonomiju iz DPK Ferat Šalja rekao je da je potrebno da Vlada, pored izdavanja novog paketa podrške za privatni sektor, mora bez odlaganja da primeni i Zakon o ekonomskom oporavku.

“Pre nego što donese još jedan paket, premijer bi morao da primeni Zakon o ekonomskom oporavku i da predloži druge inicijative za druge zakone koji su potrebni u ovoj pandemijskoj situaciji. Tako da još uvek nemamo ništa konkretno na polju ekonomije. Sve je u domenu retorike, samo kupuju vreme.. Sve brojke, statistike pokazuju alarmantnu situaciju u ekonomiji, a posebno u privatnom sektoru”, naglasio je Šalja.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook