Evropski parlament glasao o izvještaju o Kosovu

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta glasao je danas o nizu amandmana na izveštaj o Kosovu koji je pripremila Viola Fon Kramon i izveštaj u celini, prenosi Koha.

Tokom rasprave, neki poslanici usprotivili su se pozivu o priznanju Kosova i viznoj liberalizaciji.

Zbog specifičnog načina glasanja, rezultati posebnih amandmana biće objavljeni kasnije.

Zbog mera za sprečavanje širenja pandemije kovid -19, debate u Evropskom parlamentu odvijale su se kombinovano: uz učešće poslanika u sali i onlajn. Glasanje je takođe održano na isti način, zbog čega rezultati glasanja nisu odmah objavljeni.

U izveštaju o Kosovu, od decembra prošle godine, pre nego što su objavljeni vanredni izbori, koji je podnela Fon Kramon, izrazila je nezadovoljstvo nedostatkom napretka u sprovođenju evropske agende za reforme, u borbi protiv korupcije i na polju vladavine prava.

U izveštaju je naveden poziv upućen Srbiji i Kosovu na kontinuiranu posvećenost dijalogu.

U vezi sa dijalogom, bilo je nekoliko predloga koji su od Službe za spoljne poslove EU tražili da uspostavi mehanizme, kako bi se nadgledala primena sporazuma postignutih u procesu dijaloga i redovno izveštava EP o napretku u razgovorima uz posredovanje EU.

Među mnogim amandmanima predloženim u izveštaju o Kosovu, bio je i zahtev za uklanjanje paragrafa, koji poziva pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo da to učine. Takav zahtev posebno uputili su poslanici iz Španije i drugih zemalja, koje još uvek nisu priznale nezavisnost Kosova.

Evropski poslanici, iz zemalja koje su priznale Kosovo, insistirali su da Kosovo bude priznato kao država i da mu se više pomogne u procesu evropskih integracija. Ti poslanici su ponovili poziv Savetu EU da bez odlaganja liberalizuje vize za građane Kosova, jer prema navodima Evropske komisije, zvanična Priština već dugo ispunjava uslove za liberalizaciju i tako nešto podržava i Evropski parlament.

Protiv poziva na liberalizaciju viznog režima, neke amandmane predložili su poslanici krajnje desnice, posebno iz Francuske.

Kada Odbor za spoljne poslove odobri izveštaj, on se zatim šalje na plenarno zasedanje, u obliku nacrta rezolucije, o kojem će se glasati na proleće.

Budući da je 2019. bila izborna godina u EU, a 2020. godine se proširila pandemija koronavirusa i ovaj izveštaj o Kosovu je stigao sa zakašnjenjem.

Rezolucije Evropskog parlamenta izražavaju političke stavove te institucije EU, ali nisu pravno obavezujuće za države članice.

Stoga EP poziv za priznanje Kosova od strane pet zemalja članica EU, kao i na liberalizaciju viznog režima, nisu imale nikakvog efekta.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook