FIFA: Zbog seksualnog zlostavljanja doživotna zabrana predsjedniku FS Haitija

Yves Jean-Bart, predsjedniku Fudbalskog saveza Haitija u petak je izrečena doživotna zabrana obavljanja funkcije u fudbalu, nakon optužbi za sistematsko seksualno zlostavljanje igračica, prenosi Anadolu Agency (AA).

Etički odbor Svjetske fudbalske federacije (FIFA) proglasio je Jean-Barta krivim za “zloupotrebu položaja i seksualno uznemiravanje i zlostavljanje igračica, među kojima i maloljetnica“. Kažnjen je i sa milion švajcarskih franaka (oko 925.000 eura).

Jean-Bart je negirao navode da je seksualno zlostavljao igračice, pa čak i neke reprezentativke Haitija. Optužbe je prvi otkrio britanski list “The Guardian“ u aprilu. Navedeno je da se zlostavljanje događalo u nacionalnom trening centru u Croix-des-Bouquetsu, koji je izgrađen uz finansijsku pomoć FIFA-e.

Kao predsjednik FS Haitija od 2000. godine, Jean-Bart je “imao ogromnu moć i veze na visokom nivou s vladinim, političkim i pravnim sistemom“, istakli su iz Human Rights Watcha.

Organizacija za zaštitu ljudski prava pozvala je haićanske državne vlasti da istraže navode i zaštite igračice, koje su svjedočile i o tome da su zastrašivane i da im je priječeno.

Još tri službenika FS Haitija suspendovana su s posla dok istražitelji FIFA-e prikupljaju dokaze. Riječ je o tehničkom direktoru Wilner Etienne, nadzornici nacionalnog centra za ženski fudbal i pomoćnoj trenerici Yvette Felix.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook