Flugaj: Otvaranjem ambasade u Jerusalimu Kosovo je upalo u zamku

Urednik produkcije „BIRK“ Fitim Fljugaj rekao je da je Kosovo zalaganjem da uspostavi ambasadu u Jerusalimu ušlo u svojevrsnu diplomatsku zamku, prenosi TV Kljan Kosova.

Fljugaj je istakao da je kosovska strana morala da preduzme sve moguće akcije u koordinaciji sa moćnim zemljama Evropske unije.

„Na osnovu diplomatskih tokova koji su se nedavno dogodili, Kosovo je već ušlo u svojevrsnu zamku zbog nepriznavanja diplomatije u vezi sa pitanjima koja su vrlo osetljiva. Kosovo postoji kao država u Evropi i svaka akcija se morala preduzimati u koordinaciji sa najmoćnijim evropskim državama“, rekao je Fljugaj u emisiji „Info magazin“ na TV Kljan Kosova.

Dodao je da je Kosovo „trebalo da ima malo drugačiji pristup“, s obzirom da pet zemalja Evropske unije ne priznaje nezavisnost Kosova.

„Ovo je mač sa dve oštrice koji boli na obe strane. Kosovska diplomatija nije imala imunitet i nije bila dovoljno pametna da pobegne od nekih stvari koje idu na štetu Kosova“, dodao je Fljugaj.

Prema njegovim rečima, Kosovo treba da ima nacionalnu diplomatsku strategiju koja će štiti interese na najmudriji mogući način.

„Imamo posla s krhkom politikom. Kosovo je pred nekim počinjenim delima protiv kojih nema diplomatsku moć i pripreme. Kosovo je mala zemlja koja mnogo zavisi od međunarodnih prijatelja“, rekao je Fljugaj.

Govoreći o Palestini, Fljugaj je rekao da Kosovo ne može postavljati uslove niti uslovljavati.

„Kosovo pre svega mora da ima nacionalnu diplomatsku strategiju koja štiti svoje interese na najmudriji mogući način. Ali Kosovo se i dalje ponaša u skladu sa okolnostima jer nema odgovarajuću platformu za diplomatiju“, rekao je Fljugaj.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook