Fon Kramon: Teško do vizne liberalizacije do kraja predsjedavanja Njemačke Savjetu EU

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je da liberalizacija viznog režima za Kosovo može da bude na dnevnom redu na preostalim sastancima Saveta EU kojim predsedava Nemačka, ali da formalna odluka o tome može da usledi tek za vreme predsedavanja Savetom EU neke od narednih zemalja, prenosi Gazeta Ekspres.

“Mi u Evropskom parlamentu pokrenuli smo ovo pitanje u svim mogućim slučajevima. Nemačko predsedavanje je izvršilo pritisak za liberalizaciju viznog režima za Kosovo, a o tome je takođe bilo reči na višim nivoima. Vodile su se ozbiljne diskusije o tome šta se još može učiniti kako bi se liberalizovale vize za građane Kosova. U ovom trenutku je verovatnije da će konačno ‘zeleno svetlo’ doći tek u narednim predsedavanjima Saveta Evrope. Nadamo se da će se to uspešno završiti do kraja sledeće godine”, poručila je Kramon.

Međutim, vladajući Demokratski savez Kosova još uvek ne smatra ovo propuštenom prilikom tokom nemačkog predsedavanja Savetom EU.

Poslanik DSK Faton Bisljimi istakao je da ne veruje da je to propuštena šansa, kako je naveo, “bar ne još uvek”.

“Verujem da je Nemačka bila nepokolebljiva podrška Kosovu u procesu evropskih integracija i procesa liberalizacije viza. Ključno pitanje i prepreka liberalizaciji viza su dve druge države. Holandija i Francuska su one koje su izrazile ozbiljni skepticizam prema ovom procesu”, naveo je Bisljimi.

Poslanica Samoopredeljenja Fitore Pacoli Daljipi ocenila je da se tako nešto očekivalo, jer se, prema njenim rečima, vlada Avdulaha Hotija nije borila protiv korupcije.

“To se znalo od početka, šanse su bile povećane kada smo imali legitimnu vladu, vladu Aljbina Kurtija, koja je počela da se bori protiv korupcije i koja je za ove postupke pohvaljena u izveštaju o napretku EU. Sada kada imamo na čelu vlade nelegitimnu osobu, koja je donela izuzetno štetne odluke zbog kojih je kritikovana od EU, posebno zbog ukidanja Radne grupe za borbu protiv korpucije, imamo negativan uticaj”, ukazala je Pacoli Daljipi.

Poručila je da ono što sada može da uradi nemačko predsedavanje, je to da uveri neke zemlje da se Kosovo borilio protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Šanse za liberalizaciju viznog režima povećaće se samo kada vlada bude imala za cilj borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Činjenica da ova vlada nema volju za tu borbu navedena je i u najnovijem izveštaju EU o napretku. Ne postoji način da se države članice uvere bez konkretnih rezultata”, ocenila je Pacoli Daljipi.

Član odbora za spoljne poslove iz redova DPK Enver Hodžaj naveo je da će, ukoliko EU do kraja godine ne krene u liberalizaciju viznog režima, njen kredibilitet u odnosu na Kosovo biti doveden u pitanje.

“Ne možemo verovati u dijalog Kosova i Srbija i ne možemo verovati da će ubediti Rusiju, Srbiju, Španiju, Slovačku, Kipar i Rumuniju da priznaju Kosovo, ako ne može da ispuni jedno od njenih obećanja u odnosu na Kosovo, a koje se zavisi samo od nje, iako smo ispunili kriterijume. Ne mislim da je to pitanje za nas sada, šta Holandija misli, šta misli Francuska. Novembar i prva nedelja decembra treba da bude tema u Briselu, da vidimo novu evropsku posvećenost”, poručio je Hodžaj.

Nemačka je u julu preuzela predsedavanje Savetom EU i biće zadužena do kraja godine. Sami evropski mehanizmi potvrdili da je Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju, međutim, da da bi se to dogodilo, svaka država članica EU mora da potvrdi liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

(Kosovo Online/Gazeta express)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana