Gazeta Ekspres: Da li Specijalni sud ima pravo da drži Gucatija i Haradinaja u pritvoru?

Advokat Nasima Haradinaja Bas Martens smatra da Specijalni sud nije nadležan da se bavi optužbama protiv Haradinaja, dok direktor Kosovskog instituta za pravdu Ehat Miftaraj kaže da su žalbe advokata optuženih i te kako dobrodošle, jer je cilj branilaca da pruže efikasnu i adekvatnu zaštitu svojim klijentima.

Kako piše Gazeta Ekspres, advokati optuženih dovodili su u pitanje mandat i nadležnost Specijalnog suda od prvih sudskih ročišta.

Za direktora Kosovskog instituta za pravdu Ehata Miftaraja, žalbe advokata su potpuno razumljive.

Međutim, Miftaraj je rekao da član Zakona o Specijalizovanim većima proširuje nadležnost tog suda i na 2000. godinu za krivična dela u vezi sa ometanjem njihovog rada, uključujući krivična dela za koja se terete predsednik Organizacije Ratnih veterana OVK Hisni Gucati i zamenik predsednika Nasim Haradinaj.

„Zakon o specijalizovanim većima definisao je predmetnu, vremensku i teritorijalnu nadležnost Specijalnog suda na Kosovu. Članovi 6., 7. i 8. Zakona o Specijalizovanim većima jasno regulišu i definišu da je ovaj sud osnovan radi istrage, gonjenja  ratnih zločina na Kosovu u vezi sa Izveštajem Skupštine Saveta Evrope i da su važeći za teritoriju i građane Kosova za period od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. Dok je član 15. istog zakona proširio nadležnost ovog suda i posle 2000. godine, samo za krivična dela u vezi sa ometanjem rada Specijalnog suda koji uključuje i krivična dela kojima se terete  Gucati i Haradinaj“, rekao je Miftaraj.

Prema njegovim rečima, jedini organ koji daje tumačenje i pravno pojašnjenje po ovom pitanju je Ustavni sud u Hagu.

„Dodatne odredbe i ovlašćenja Suda namenjene su osiguravanju vršenja rada Suda bez spoljnog uplitanja i ometanja nesumnjivo je da je sada jedini organ za pružanje pravnog tumačenja i pojašnjenja Ustavni sud u Hagu i  vrlo je ‘dobro došlo’ kada advokati odbrane podnose predstavke i žalbe kojima je cilj pružanje efikasne i adekvatne zaštite uhapšenim ili optuženim osobama“, rekao je Miftaraj.

Advokat Bas Martens izjavio je u utorak da je Specijalizovanim većima podneo zahtev za odbijanje optužbi protiv Nasima Haradinaja, dok je drugim podnetim zahtevom zatražio da njegov klijent bude odmah pušten iz pritvora.

„Morate da preispitate optužbe protiv mog klijenta, jer, kao što sam rekao u svom zahtevu, i da to svima bude jasno u ovoj sudnici i šire, moj klijent nije optužen za ratne zločine. Ovo je sud za ratne zločine, a moj klijent se ne tereti za ratne zločine. Iz tog razloga, po mom podnošenju sudu, ovaj sud nije nadležan za ove optužbe protiv mog klijenta. Ovo je jedna od najvećih briga i jedna od najozbiljnijih optužbi iznetih protiv mog klijenta“, rekao je sudiji.

„Ne želim da pominjem sve stvari koje sam u svom podnesku izneo pismeno – ali, tu završavam sa onim što želim od vas, da sud odluči da optužbe nisu u nadležnosti Specijalizovanih veća Kosova, da odbaci optužbe protiv njega, da odmah pusti Haradinaja iz pritvora pod uslovima koje ćete odrediti vi “, naglasio je advokat Bas Martens.

Specijalni tužilac Valeria Bolici usprotivila se tvrdnjama holandskog advokata, rekavši da Bas Martens ne pominje postojanje dve važne odredbe u zakonu o Specijalnom sudu, koje prema njenim rečima daju osnovu za nadležnost Specijalizovanih veća da  uhapse Nasima Haradinaja.

„U vezi sa prigovorom o nadležnosti, primetila sam da branilac ne pominje postojanje dve veoma važne odredbe u Zakonu o specijalizovanim većima i Kancelariji specijalizovanog tužioca koje daju osnovu nadležnosti veća za krivična dela, za koja se tereti Haradinaj. Što se tiče podnošenja dokumentacije, predaćemo ih u rokovima koje je odredio sudija“, rekla je Bolici.

Sudija Nikolas Guiloi naložio je Kancelariji Specijalnog tužioca da do petka dostavi njihov pisani odgovor na predlog Bas Martensa.

„Primio sam k znanju dokument koji ste danas podneli i molim kancelariju specijalizovanog tužioca da da odgovor na zahtev branioca gospodina Haradinaja do petka, 2. oktobra, s obzirom na hitnost ovog zahteva. To je usmeno naređenje“, rekao je sudija Guiloi.

Sam Haradinaj se oštro usprotivio razlogu hapšenja na sudskoj sednici, gde je izjavio da ne priznaje, kao i da neće priznati Specijalni sud.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana