General Federiči: Organizovani kriminal i govor mržnje na etničkoj osnovi najveće bezbjednosne prijetnje na Kosovu

Komandant Kfora general-major Franko Federiči smatra da su organizovani kriminal, ilegalne ekonomske aktivnosti, govor mržnje na etničkoj osnovi glavne bezbednosne pretnje na Kosovu, prenosi Koha Ditore.

Federiči ističe da trenutno nema signala da će se bezbednosna situacija pogoršati. Situaciju na severu Kosova vidi kao posebno izazovnu za Kfor. 

„Verujem da bi opštine trebale pažljivo da reše bilo koje pitanje na severu Kosova. Kfor je izgradio vrlo dobru saradnju sa Severnom i Južnom Mitrovicom “, rekao je Federiči u intervjuu za Kohu Ditore.

Komandant Kfora ističe i redovne kontakte sa Vojskom Srbije, koji pomažu u stvaranju atmosfere dobre saradnje u regionu. Saradnja sa Kosovskim bezbednosnim snagama bezbednosti nastavlja se po starom mandatu, iako je kosovska skupština pre više od dve godine odobrila zakon o transformaciji KBS u vojsku.

Federiči ukazuje i na izazove sa kojima se Kfor suočio tokom 2020. godine.

“U opštem smislu, razmere globalne pandemije predstavljale su i predstavljaju najveći izazov za sve nas. Kfor je usvojio sve neophodne mere predostrožnosti za zaštitu osoblja, jer je zaštita od suštinske važnosti. Naša misija je donirala ličnu zaštitnu opremu bolnicama u Prištini i Gračanici, isporučila više od 50 donacija hrane i odeće za 14 opština na Kosovu, u koordinaciji sa lokalnim humanitarnim organizacijama.

Svakodnevno nastavljamo da sprovodimo svoje aktivnosti sa ciljem garantovanja sigurnog okruženja i slobode kretanja u korist svih zajednica na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999.

Kfor sarađuje sa KBS u skladu sa prvobitnim mandatom, dodaje Federiči i objašnjava kako funkcioniše njihov dolazak na sever Kosova.

“Saradnja sa KBS podrazumeva civilni odgovor i humanitarnu pomoć kao odgovor na prirodne katastrofe i druge vanredne situacije. Kfor i KBS sarađuju u aktivnostima odlaganja eksplozivnih sredstava, koje doprinose održavanju bezbednog okruženja i poboljšanju kvaliteta života svih zajednica na Kosovu. Trenutno komandant Kfora mora da odobri ulazak i delovanje KBS na severu Kosova. Ovo je u skladu sa prethodnim sporazumom sa kosovskim institucijama i NATO očekuje da  se nastavi njegova primena”, objasnio je Federiči.

Delovanje Specijalog suda Kosova sa sedištem u Hagu i suđenje Tačiju i ostalima svakako utiče i na bezdednosnu situaciju, ali komandnt Kfora ne očekuje dramatična pogoršanja u narednom periodu.

“Osnivanje Specijalnog suda bila je autonomna odluka kosovskih institucija i izvan je mandata Kfora. Prema tome, Kfor ne sprovodi niti podržava bilo kakvu istragu o navodima za ratne zločine. Kfor je u svakom slučaju spreman da interveniše u skladu sa trenutnim mandatom, u slučaju protesta ili nemira, nakon podizanja optužnica i kao što je gore pomenuto, uz puno poštovanje koncepta tri dogovora”.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook