Haradinaj Stubla: Rusija spriječava sporazum Kosova i Srbije

Ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla smatra da Rusija poslednjim izjavama Marije Zaharove ponovo pokušava da spreči postizanje sporazuma sa Srbijom, želeći da nastavi i pojača maligni ruski uticaj u regionu, prenosi RTK.

Haradinaj Stubla reagovala je na izjavu ruske portparolke ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove da je ubrzavanje dijaloga destruktivno i na objavu fotografije na kojoj piše Kosovo je Srbija.

„Od početka dijaloga između Kosova i Srbije, Rusija je svojim delovanjem uvek pokušavala da spreči postizanje sporazuma. Izgradnja ‘humanitarne’ baze u Nišu u blizini Kosova, voz koji je sponzorisala Rusija za nasilni ulazak na Kosovo, organizacija incidenata na severu od strane ruskih članova misije UN na Kosovu i mnoge druge akcije organizovane su iz Moskve. Istovremeno na različitim međunarodnim forumima jasno je vidljiva ruska tendencija da ometa proces pomirenja i narušava mir u regionu“, rekla je Haradinaj Stubla.

Pored iznetog stava da je pokušaj ubrzavanja sporazuma destruktivan, objave fotografije na kojoj piše Kosovo je Srbija, Zaharova je iznela i zvanični stav Rusije da je Moskva zabrinuta zbog radikalne retorike Albanaca posle pobede Samoopredeljenja na izborima.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook