Hashim Thaçi: Zajednica srpskih opština znači Republiku Srpsku unutar Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je večeras da bi stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu bila velika greška i pokretanje raspada države iznutra.

Međutim, rekao je da ne veruje da će neko od kosovskih poslanika glasati za ZSO u Skupštini Kosova.

“Zajednica znači Republiku Srpsku na Kosovu bez priznanja”, rekao je za T7 predsednik Kosova.

“Velika je greška ako se sada u Briselu raspravlja o Zajednici. Nije da zameram nekome. Zašto razgovarati sa Srbijom o našoj teritoriji unutar Kosova. To je rak za državu Kosovo. Niko na kosovskom tlu nema pravo da razgovara o Zajednici”, istakao je Tači.

Zajednica koju EU teži da formira je početak raspada Kosova iznutra, upozorio je on i naveo da sporazum koji je potpisao je usvojen je u kosovskoj skupštini sa dve trećine glasova.

“Ne verujem da u Skupštini Kosova postoji poslanik koji će na Kosovu glasati za Zajednicu”, ponovio je Tači.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je naveo danas da Zajednica srpskih opština neće biti na dnevnom redu sastanka u ponedeljak u Briselu jer jedna strana još nije spremna za raspravu.

„Ali to se mora rešiti kao deo sveobuhvatnog sporazuma kako je dogovoreno na sastancima lidera“, poručio je Lajčak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Beograd spreman za razgovor sa Prištinom u Briselu, a da je Zajednica srpskih opština nezaobilazna tema.

“Mi smo spremni za razgovor. Zajednica srpskih opština je nezaobilazna tema i na tome ćemo insistirati”, rekao je Vučić novinarima.

Premijer Avdulah Hoti je na konferenciji za novinare u četvrtak rekao da je sporazum o Zajednici srpskih opština zatvoren i da se o njemu više neće razgovarati.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana