Haziri: Isu Mustafu za predsjednika Kosova

Zamenik predsednika Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri rekao je da će, ukoliko se DSK ponudi mesto predsednika Kosova, predložiti lidera te partije Isu Mustafu, prenosi Gazeta Ekspres.

“Ako DSK dobije mesto predsednika, ako mene pitate koga da imenujem, kažem Isa Mustafa“, rekao je Haziri za RTV Dukađini.

Dodao je da unutar DSK nije razgovarano o mestu predsednika i da ta partija nema predlog i ponovio da je Mustafa njegov predlog.

Haziri je naglasio da vlada čvrsto stoji na svojim nogama.

Gazeta Ekspres je juče pisala da je lider DSK Isa Mustafa, počeo da pominje izbore kao stvarnu mogućnost, ukoliko se Demokratskom partijom Kosova (DPK) ne postigne dogovor o mestu predsednika.

Mustafa se sprema za povratak na vrh vlasti ako izađe na nove izbore, jer vidi mogućnost da DPK ponovi svrgavanje vlade DSK, kao što se dogodilo nekoliko meseci nakon što je Tači imenovan za predsednika, naveli su izvori Gazeta Ekspres.

Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija zbacila je Isa Mustafu sa mesta premijera nekoliko meseci nakon što je Hašim Tači glasovima DSK imenovan za predsednika Kosova.

DPK je glasovima svih ostalih poslanika, uključujući i Srpsku listu izveo Kosovo na izbore.

Veselji je rekao da je svrgavanje Ise Mustafe izvršeno nakon što kao premijer nije proglasio demarkaciju sa Crnom Gorom, koja je potom izglasana kada su koaliciju izgradili DPK, Alijansa za budućnost Kosova i NISMA.

“Ako ne uspemo da izaberemo predsednika, onda idemo na birališta. Svi smo spremni za izbore”, rekao je Mustafa u petak, nakon sastanka sa koalicionim partnerima.

Izvori Gazeta Ekspresa su takođe naveli da Mustafa razmatra mogućnost uspona na vrh vlasti u slučaju novih izbora formiranjem postizborne koalicije koja bi mu obezbedila najveći položaj na Kosovu.

Još uvek nije jasno da li je optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljia potvrđena od strane Specijalnog suda, iako je juče bio krajnji rok za donošenje odluke.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana