Hudba koja koja će danas biti održana u svim džamijama u opštini Prizren: ISKUŠENJA – POUKE I PORUKE

Draga braćo i sestre!

Ovo je naša prva džuma, nakon pauze od deset nedjelja, zbog opasnosti koju predstavlja pandemija COVID-19, tako da ono što možemo danas kazati punim ustima je Elhamdulillah da je Allah Svemogući omogućio da se polako vraćamo u normalu i u Njegove Džamije.

Poštovane džematlije!

Za nas vjernike, iskušenja imaju posebno značenje. Iskušenja nisu trenuci zatvaranja i emocionalne duhovne destrukcije, već trenuci razmišljanja.

Uzvišeni Allah u Kur'anu azimušanu nam poručuje da ćemo biti iskušavani kada kaže:

و لنبلونّكم

“Mi ćemo vas u iskušenje dovoditi…”

Ostavlja utisak Riječ Njegova “لنبلون” sa kojom nam je nagovijestio da će nas iskušavati, u kojoj su pridružene dva gramatička elementa (od Lama i Nuna sa tešdidom), koji se koriste da bi se dao značaj sigurnosti za vijesti prema kojima može biti prethodne sumnje ili nerazumijevanje.

Kao da nam Uzvišeni Allah poručuje: O ljudi, vi možda mislite da ste dostigli ili da ćete dostići životnu fazu kad više neće biti problema, ali znajte da sam Ja zakonost života na dunjaluku napravio tako da vi budete testirani, u čemu morate i vi svjedočiti.

Iskušenje bi nam, draga braćo, trebala služiti kao momenti za razmišljanje, a ne odvojenosti. Mi vjernici ne gubimo nadu u milost Allaha dželešanuhu, uprkos svim iskušenjima i poteškoćama.

– U iskušenjima smo očišćeni od grijeha; iskušenje je poput vatre u kojoj se grijesi sagorijevaju jednako kao što sirovo željezo sagorijeva, i jača sa drugim elementima kako bi se pretvorilo u čisto željezo.

– Allah nam je obećao da nakon teškoća dolazi olakšanje i da nakon oporavka dolazi do prosperiteta.

– Ove dimenzije iskušenja pretvaraju se u trenutak koji koristi vjerniku. Ne samo strpljenje, već i mogućnosti osobnog i porodičnog promišljanja. Allah dželešanuhu je želio da ovo veliko iskušenje bude u mjesecu Ramazanu, ali za nas vjernike – kao što bi rekao dr. Mehmet Gormez – bila je to početna dobrota od Allaha, dželešanuhu. Nakon izolacije i zatvaranja u svojim domovima, dobili smo najboljeg, najvoljenijeg gosta mjesec – Ramazan. Svaki vjernik – musliman je ovu najveću istinu potvrdio i svi mi smo govorili: nikada lakši ‘Ovakav Ramazan u mom životu nije bio’.

– Pandemija kovod-19 nas – inšaAllah – nije odvela natrag na nulu, već u korijen, u osnovi, na mjesto gdje nalazimo najveći duhovni odmor, a to je porodica.

Pandemija nas je vratila i do veće društvene odgovornosti. Ponekad životne obaveze onemogućavaju da se posvijetimo svojoj porodici, pa je ovo iskušenje nadoknadilo gubitak koji smo u vezi s tim imali.

– Pandemija ovog virusa nas je učinila solidarnijima nego ikad prije. Pomagali smo i tješili jedni druge koliko smo mogli. Ovo ima svoj značaj, jer se dobro djelo smatra pokazateljem vraćanja Allahu Jedinome, pokajanju, i prvi znak prolaska iskušenja.

– Ovo iskušenje nas je vratilo čitanju i meditaciji (razmišljanju). Kad je svjetski poznati učenjak, Abdullah bin Mubareku, r. a., bio upitan: Zar ti nije teško da duže vrijeme budeš zatvoren i izoliran kod kuće, ovaj je odgovorio: “Kako da se nerviram kada provodim vrijeme sa Allahovim Poslanikom i njegovim ashabima ?!”, odnosno sa hadisima Pejgambera i sa kazivanjima ashaba.

Draga braćo !

Ovo iskušenje daje nam dvije lekcije, bez kojih društveni život ne može prirodno funkcionirati.

Riječ je o konceptu slobode djelovanja, koji nije neograničen. A zar nemamo stotine primjera kako se virus brzo proširio, iz prostog razloga zato što su neki ljudi izbjegavali odgovornost. Iz vjerske perspektive kazano, neuslovljavanje slobode – kad je to potrebno – podrazumijeva rizik za izlaganje društva pred opštim nestankom!

Poslanik, s.a.v.s., uzeo je primjer broda u kojem će – ako nekom bude dozvoljeno da u njemu napravi rupu – svi putnici na brodu će potonuti. Drugim riječima, ako dopustimo ljudima da djeluju na osnovu svog tumačenja ličnih sloboda, svi ćemo biti uništeni.

Sljedeća lekcija je o poštovanju vlasti. Da nismo poštovali mjere koje su poduzele naše vjerske i državne vlasti, situacija bi bila mnogo gora. Iz ovog razloga, Kur'an, nas uči da se obratimo i da poštujemo centar za donošenje odluka, posebno u teškim vremenima.

Draga braćo!

Još uvijek smo suočeni s ovim iskušenjem od pandemije virusa i moramo nastaviti pridavati veliku pažnju lekcijama koje smo iz njega naučili. Još uvijek moramo poštivati ​​mjere, i poštivati odluke naših vlasti, pokazivati našu solidarnost i humanost, savjetovati jedni druge i zapovijedati dobro, a boriti se protiv zla.

Tako ćemo, uz Allahovu pomoć, uspjeti.

Sa albanskog preveo Nailj ef. Skenderi

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook