IPŽP objavio ko su kandidati za poslanike izbrisani sa lista

Izborno veće za žalbe danas je objavilo odluke u vezi sa žalbama političkih partija zbog neoveravanja kandidata za poslanike, a kako je saopštila Centralna izborna komisija, IPŽP je odlučio da samo oni kandidati koji nemaju pravnih problema mogu da budu na listama partija za parlamentarne izbore, piše Reporteri.net.

Pravo da se kandiduju uskraćeno je onima koji su pravosnažno osuđeni u poslednje tri godine.

Među njima je i kandidat Pokreta Samoopredeljenje za premijera Aljbin Kurti, koji je 2018. godine osuđen na uslovnu kaznu zbog bacanja suzavca u Skupštini Kosova.

Osim Kurtija, još četvoro članova tog pokreta ne može da se kandiduje.

Štaviše, odluka IPŽP kaže da Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiu, Ljiburn Aljiu, Bajram Mavrići i Ljabinote Demi Murtezi ne mogu biti zamenjeni drugim kandidatima.

Slična odluka doneta je i za Socijaldemokratsku inicijativu, koja je overena kao lista, ali je ostala bez 12 kandidata.

Veselj Krasnići, Besnik Beriša, Filoreta Bitići, Valentina Aljijaj, Džafer Beriša, Aziz Tači, Musa Fetahaj, Hasime Daka, Fatmir Gerdelaj, Vehbi Avdulahaj, Endrit Šalja i Ardian Nokaj neće imati pravo da se kandiduju na izborima 14. februara.

ABK, koji je naveo da je zamenio imena tri kandidata zbog problema sa zakonom, nije overeno četvoro kandidata. To su Šemsedin Drešaj, Gani Drešaj, Rahim Ajeti i Šćipe Kastrati.

Ni te kandidate ne mogu zameniti drugi.

Stranke se u roku od 24 sata mogu žaliti Vrhovnom sudu, koji će imati tri dana da donese odluku.

Proces sertifikacije završava se 31. januara.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook