Isa Mustafa ostavlja mogućnost da postane predsjednik Kosova nakon eventualnih izbora

Predsednik DSK Isa Mustafa ostavio je otvorenom mogućnost da zauzme najvišu funkciju na Kosovu, ali tek nakon novih izbora, prenosi Gazeta ekspres.

Najavio je okrugli sto za raspravu o mogućem imenu predsednika, a ako se ne postigne dogovor Mustafa smatra da treba ići na nove izbore.

Gazeta Ekspres podseća da je Isa Mustafa bio ministar, u dva mandata bio na mestu gradonačelnika Prištine, a vodio je i vladu.

“U ovom mandatu, DSK ima premijera Kosova, mi čak i ne pretendujemo na mesto predsednika. Ako izađemo na birališta, svaka opcija ostaje otvorena“, rekao je Mustafa.

Lider najveće stranke u vladi kaže da izbori ne bi trebalo da se održavaju, ali ako dogovor o imenu predsednika ne uspe, izbori su neizbežni.

“Cenimo da izbori u ovoj pandemijskoj situaciji ne bi trebali biti održani. Ali ako se ne dogovorimo oko predsednika, složićemo se oko izbora“, rekao je Mustafa.

Trenutno Kosovo nema predsednika, dužnost obavlja predsednica skupštine Vjosa Osmani, pristalica politike PS i Aljbina Kurtija.

Hašim Tači je podneo ostavku nakon što se suočio sa optužbama za ratne zločine.

Samoopredeljenje traži izbore, dok ABK traži mesto predsednika ili novi izborni proces.

DPK nije potpuno razjasnio svoj stav na mestu predsednika dok Šaćir Totaj, zamenik predsednika DPK kaže da nameravaju da preuzmu mesto premijera ako odluče da se pridruže koaliciji.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook