Kada počinje raspodela 222 miliona eura?

Aktuelna vlada Kosova sledeće nedelje započinje sprovođenje prve mere programa ekonomskog oporavka, koju je u petak predstavio aktuelni premijer Avdulah Hoti, prenosi Reporteri.

“Radi se o 6,5 miliona evra namenjenih privatnicima (advokati, krojači, obućari…) kojih, kako se procenjuje, ima oko 21.000, a koji nisu bili uključeni u prethodni paket”, rekla je vršilac dužnosti ministra finansija Hikmete Bajrami.

Nakon toga biće podeljeni dodaci na zarade zaposlenima u zdravstvu i kosovskoj policiji. Građani stariji od 65 godina koji mesečno primaju manje od 100 evra će ovog meseca dobiti penzije uvećane za 30 evra. Čak će i socijalna davanja za ovaj mesec biti udvostručena.

Sprovođenje ostalih mera zavisi od kriterijuma koje će odrediti nadležna ministarstva.

Bajrami je rekla da je prema odluci Ustavnog suda ova vlada na funkciji do formiranja nove, tako da, prema njenim rečima, ima sva zakonska ovlašćenja za sprovođenje ovogodišnjeg budžeta.

“Mere koje smo objavili u petak predstavljaju plan, jer je i budžet projekcija, pa se sredstva koja dolaze u budžet troše kako pristižu”, rekla je Bajrami.

Pravni stručnjak u Demokratskom institutu Kosova Fljorent Spahija kaže da se ova odluka može sprovesti onako kako je planirano Zakonom o kosovskom budžetu koji su odobrili poslanici Skupštine Kosova i koji je stupio na snagu.

Međutim, on kaže da bi nova vlada koja će biti izabrana na vanrednim parlamentarnim izborima 14. februara mogla da preispita odluke aktuelne vlade.

“Ovo verovatno ne treba doživljavati kao kampanju, ako zakon dozvoljava i ako zahteva takvu akciju, sve je u redu”, rekao je Spahija.

Aktuelna kosovska vlada saopštila je u petak da je za sprovođenje programa ekonomskog oporavka za 2021. godinu odobreno 16 mera u iznosu od 222,4 miliona evra koji će biti distribuirani različitim sektorima. Te mere uključuju pomoć privatnom sektoru i zdravstvu kao i za socijalna davanja.

Najveći iznos od 50 miliona evra dodeljuje se zdravstvenom sektoru, 40 miliona evra za kupovinu vakcine protiv kovida-19 i 10 miliona evra za kupovinu ostalih medicinskih sredstava za upravljanje pandemijom.

Više od 45 miliona evra opredeljeno je za pokrivanje troškova naknade Kosovskog fonda za kreditne garancije, 12 miliona evra za poljoprivredni sektor i 11 miliona evra dodataka na zarade za sektor koji nosi glavni teret u upravljanju pandemijom.

Za subvencionisanje sektora pogođenih vladinim odlukama o zabrani aktivnosti (ugostiteljstvo, organizacija venčanja, sportski događaji, rehabilitacioni centri i slično) opredeljena su tri miliona evra.

Ovom odlukom penzioneri čija su primanja manja od 100 evra mesečno dobiće povećanje od 30 evra, koje će važiti naredna tri meseca. Međutim, vrednost socijalnih davanja su udvostručena.

Premijer Hoti je rekao da nadležna ministarstva imaju obavezu da brzo pripreme potrebna uputstva i kriterijume za raspodelu ovih sredstava.

“Ministarstvo finansija preuzelo je sve neophodne korake da što pre aktivira ta sredstva za ekonomiju i za pomoć građanima Kosova”, rekao je Hoti na konferenciji za novinare.

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići kaže da je iznos dodeljen preduzećima izuzetno mali i nedovoljan za potrebe preduzeća koja su pretrpela gubitke usled pandemije. Kaže da će od vlade tražiti da izmeni neke mere.

“Naša očekivanja su bila da će oko 200 miliona evra biti uloženo u privatni sektor, s obzirom na to da u privatnom sektoru postoji mogućnost za otvaranje novih radnih mesta. Ali u okviru tog iznosa vidimo da postoje sredstva za kupovinu vakcina i socijalna davanja. I jedno i drugo je neophodno, ali to je trebalo da bude predviđeno posebnom stavkom u budžetu”, ocenjuje Rukići.

Na osnovu odluke aktuelne vlade, jedna od mera je izdvajanje 6,5 miliona evra za nastavak subvencija za aktivne poslove i samozaposlene. Očekivanja poslovne zajednice, kaže Rukići, bila su da će ta suma biti deset puta veća.

Kaže da je sektor koji je najviše pogođen vladinim odlukama za prevenciju koronavirusa bio sektor ugostiteljstva, a za pomoć toj privrednoj grani izdvojena su tri miliona evra, što je nedovoljno.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook