Koha: Četiri puta veća razlika između budžetskih prihoda i rashoda

Razlika između budžetskih prihoda i rashoda, ostvarenih u roku od godinu dana, veća je četiri puta u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 831,9 miliona evra, piše Koha.

Ovo su podaci iz Srednjoročnog okvira rashoda (MTEF) koji se odnose na period 2021-2023, čiju je kopiju juče obezbedila Koha koja navodi da je ovo prvi put da se ovaj dokument razmatran nakon što je usvojen, a izmene je ove nedelje odobrila vlada.

U dokumentu piše da će 2020. biti prikupljeno milijardu 788 miliona evra, a planirano je da se potroši 2 milijarde 620 miliona evra.

Na osnovu projekcija izvršne vlasti, velika razlika između prihoda i rashoda osetiće se u 2021. godini.

Ove godine jaz će biti veći od pola milijarde evra, a predviđa se da će 2022. godine biti 339 miliona evra. Vladine projekcije kažu da će do sledeće godine razlika pasti ispod 300 miliona.

Međutim, ovo poboljšanje neće biti rezultat značajnog povećanja prihoda, već uglavnom smanjenja rashoda. Predviđa se da će rashodi za ovu godinu biti 2,62 milijarde evra, a u naredne tri godine predviđaju se da budu niži: 2021. godine 2,47 milijardi evra, 2022. godine 2,35 milijardi evra i 2023. godine 2,41 milijarde evra.

Na osnovu dokumenta, sastavljena je revizija MTEF kako bi se uračunale značajne promene u glavnim ekonomskim pokazateljima, kao rezultat situacije stvorene pandemijom kovida-19.

Dokument je izrađen u aprilu ove godine na osnovu teške socijalno-ekonomske situacije, koju karakteriše velika neizvesnost tokom ostatka godine, prouzrokovana pandemijskom situacijom.

“Glavni ekonomski pokazatelji, uglavnom fiskalni, poslednjih meseci signaliziraju da se očekivanja za kraj 2020. značajno razlikuju u poređenju sa periodom tokom kojeg je pripremljen početni MTEF”, navodi se u dokumentu.

S obzirom na značaj MTEF u usmeravanju pripreme budžeta za 2021. godinu, proces za koji se očekuje da uskoro započne, Ministarstvo finansija odlučilo je da ga prvi put razmotri.

Razlika između prihoda i rashoda povećaće potrebu za drugim finansijskim resursima. U dokumentu se izražava očekivanje da će se razlika smanjiti za 321 milion evra, koji će biti obezbeđeni iz inostranstva, i još 367 miliona evra na unutrašnjem planu, navodi Koha.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana