Koha: Neučestvovanje poslanika u glasanju ostavilo bez usvajanja nacrta zakona i rezolucija

Bojkot glasanja, ponekad od strane vlasti, a ponekad od opozicije, učinio je da se na novom zasedanju Skupštine Kosova, kao i u nastavku nekih nedovršenih sednica, ne usvoje neke rezolucije i nacrti zakona, uključujući i ratifikacije međunarodnih ugovora o zajmu, piše Koha.

Kako se navodi, tri nacrta zakona za ratifikaciju međunarodnih sporazuma, Nacrt zakona o vozilima i Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, nisu usvojena.

Takođe, Rezolucija o dijalogu Kosova i Srbije i ona posle interpelacije ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua, u vezi sa ulaskom i patroliranjem uniformisanih pripadnika srpske žandarmerije na teritoriju Kosova, odnosno u selu Karačevo u opštini Kosovska Kamenica, nisu usvojene.

Neučestvovanje poslanika Pokreta Samoopredeljenje u glasanju ostavilo je bez usvajanja tri nacrta zakona za ratifikaciju međunarodnih sporazuma, onaj za ratifikaciju Sporazuma između Kosova i Međunarodne asocijacije za razvoj u vezi sa finansiranjem programa – promovisanje i pružanje mogućnosti za bezbednost vode, za zajam od 25,1 milion evra.

Nacrt zakona o ratifikaciji ugovora o kreditu za hitnu infrastrukturu za hitne likvidnosti između Kosova i Evropske banke za obnovu i razvoj, za zajam od 30 miliona evra, kao i onaj za ratifikaciju ugovora finansiranja između Kosova i Evropske investicione banke za projekat postrojenja za otpadne vode u Gnjilanu, projekat vredan 24 miliona evra, uključujući 11 miliona evra zajma od te banke, nisu usvojeni.

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Hekuran Murati, međutim, opravdao je nedostatak podrške te stranke u kosovskoj skupštini.

“Od poslanika je zatraženo da procene koji su prioriteti. Slažemo se da su većina tih projekata prioriteti, ali podeljeni smo, jer nam je vlada pre ove skupštine stalno govorila da su svi projekti prioriteti, a završili smo sa listom paralizovanih projekata koji prelaze jednu stranicu. Radi se o 512 miliona evra zajmova i projekti se ne sprovodi”, istakao je Murati.

Poslanik Samoopredeljenja je zahtevao da vlada, pre nego što odobri nove sporazume koji povećavaju javni dug, donese detaljan izveštaj o tome zašto su ti projekti u zastoju i obezbedi akcioni plan o tome kako dalje.

“Moramo biti oprezni u pogledu zaduživanja. Trenutno ugovoreni i isplaćeni dugovi, uključujući i onaj koji nije isplaćen, dostižu 30 odsto BDP-a, ako se prekorači ta cifra, klauzula o ulaganju će pasti”, naglasio je Murati.

Nakon nedostatka podrške Samoopredeljenja, reagovala je ministarka finansija Hikmete Bajrami, rekavši da su problemi sa isplatom kredita i kašnjenja u realizaciji projekata stvarni, ali da su to, prema njenim rečima, nasledni problemi.

Bajrami je dodala da su prinuđeni da uzimaju kredite, jer nemaju mogućnosti da investiraju budžetskim novcem.

“Uspostavljamo mehanizme za ubrzavanje sprovođenja ovih projekata, jer nije u interesu vlade ili bilo koga drugog da uzima kredite da bi potrošila vreme, platila kamatu, a da ti krediti ostaju blokirani”, poručila je Bajrami.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana