Koha: Socijalna politika Samoopredjeljenja ugrožava investicije na Kosovu

Najave nove socijalne politike Pokreta Samoopredeljenje i Aljbina Kurtija, koja podrazumeva značajna budžetska davanja ugroženim kategorijama stanovništva, za predstavnike biznisa i privrede znači smanjenje investicija na Kosovu. Prema grubom proračunu samo za dečije dodatke i isplate za nezaposlene trudnice, godišnji izdaci socijalne zaštite isnosili bi čitavih 600 miliona evra, prenosi Koha.

Pogram Pokreta Samoopredeljenje predviđa obezbeđivanje dodataka od 20 evra za decu mlađu od 2 godine, od 10 evra za decu od 2 do 16 godina. Kurti je takođe obećao da će državama finansijski pomagati i porodice sa malim prihodima. Davanje od 50 evra predviđeno za decu u porodicama koje imaju godišnji prihod ispod 7.000 evra, a pomoć od 100 i 150 evra predviđena je za za decu u porodica sa godišnjim prihodom ispod 6.000 i 5.000 evra.

Tokom kampanje Kurti je takođe obećao da će sve nezaposlene trudnice dobijati minimalnu zaradu od 250 evra tokom prvih 6 meseci trudnoće. Što se tiče zaposlenih, porodiljsko i roditeljsko odsustvo biće 12 meseci, gde će država biti učesnik u isplati, a oba roditelja će imati priliku da koriste plaćeno odsustvo. Takođe u okviru programa Samoopredeljenja najavljeni su besplatni obroci za decu od prvog do petog razreda.

Prema grubom proračunu samo za dečije dodatke i isplate za nezaposlene trudnice, godišnji izdaci socijalne zaštite isnosili bi čitavih 600.000.000 evra.

Prema podacima Kosovske agencije za statistiku, tokom 2019. godine na Kosovu je rođeno 21.899 beba. Planirani dodaci od 20 evra za 21.899 dece u roku od godinu dana iznosi čitavih 10.511.000 evra. Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine na Kosovu živi 557.287 dece do 16 godina. Nova vlada u roku od godinu dana isplatom 10 evra svakom detetu treba da izdvoji oko 66.874.000 evra. Za šestomesečnu isplatu po 250 evra trudnicama nova Kurtijeva vlada planira da 27.880.000 evra.

Stručnjaci smatraju da će ispunjavanje obećanja biti ozbiljan izazov, jer će se nova vlada suočiti sa ekonomskim padom od 6 odsto usled posledica pandemije i smanjenim budžetom koji za 2021. godinu iznosi 2,4 milijarde evra.

Izvršni direktor Američke privredne komore Arian Zeka ocenjuje da se obećanja mogu realizovati samo na štetu kapitalnih investicija.

„Obećanja data tokom predizborne kampanje, posebno ona koja se odnose na povećanje socijalnih davanja, naravno mogu se realizovati, ali se mogu ostvariti samo na štetu kapitalnih investicija i drugih davanja od kojih bi privatni sektor mogao imati koristi. Biznis i privreda treba da budu nosilac ekonomskog razvoja i taj sektor jedini stvara realna radna mesta na Kosovu “, upozorio je Zeka.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook