Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike pisao Hillary Clinton

hillary clinton_secy_state

Američki i kanadski Bošnjaci pomno prate učešće SAD-a u u političkim zbivanjima oko Bosne i Hercegovine.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) uputio je pismo državnoj tajnici SAD-a Hillary Clinton u vezi američkog angažmana u Bosni i Hercegovini, tražeći od nje da poduzme neophodnu inicijativu po pitanju izlaska Bosne i Hercegovine na pravi put prema demokratiji, miru, stabilnosti, te uspješnoj integraciji u NATO i Evropsku uniju.

– Američki i kanadski Bošnjaci pomno prate učešće SAD-a u u političkim zbivanjima oko Bosne i Hercegovine i nadaju se za još aktivnijom ulogom Sjedninjenih Američkih Država u podržavanju demokratskih i ustavnih reformi neophodnih za evroatlantsku integraciju Bosne i Hercegovine, navodi se u pismu.

Nedavne vijesti o formiranju centralne vlade u Bosni i Hercegovini se mogu promatrati pod podjednakim okolnostima, kao razlogom neposrednog učešća vlade Sjednjenih Američkih Država.

Vladajućim strankama je trebalo 14 napornih mjeseci da ugovore i formiraju novu vladu zbog opozicije od onih istih rušilačkih snaga koje neprekidno skreću Bosnu i Hercegovinu sa puta prema boljoj budućnosti.

KBSA je skrenuo pažnju rušilačke politike Milorada Dodika i njegove nacionalističke i ekstremne politike s ciljem uništavanja bosansko-hercegovačkih državnih institucija.

U nedavnom razgovoru za bosanske dnevne novine, američki Ambasador Patrick Moon je izrazio svoje razočaranje u Dodikovo razorno ponašanje i nacionalističku politiku.

– Bosna i Hercegovina može ići naprijed samo pod uvjetom snažnih centralnih institucija vlade i bez nacionalističkih pristalica koje bi odvele državu u politiku iz prošlost, smatraju u KBSA.

Predstavnici KBSA su pokrenuli ovu temu na sastanku s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem 3. decembra u Washingtonu. Između ostalih pitanja, na sastanku je razmotrena potreba za opširnijim reformama uključujući potrebu da se izmjeni Ustav Bosne i Hercegovine bazirano na jednakim pravima za sve građane bez obzira na nacionalnost ili vjersku pripadnost.

Ustav Republike Bosne i Hercegovine predstavlja odličnu osnovu za ove reforme, koje su neophodne da bi se Bosna i Hercegovina uspješno integrirala u NATO i Evropsku uniju. Članstvo u NATO-u je od obostranog interesa i za Bosnu i Hercegovinu i za NATO jer bi učvrstilo i ojačalo stabilnost regiona i omogućilo put Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU te doprinijelo dugoročnom napretku i miru.

– Ovo su isti ciljevi koje ste i vi jasno artikulisali u vašoj javnoj izjavi s predsjednikom Komšićem. BiH očekuje zalaganje SAD po pitanju ostvarenja ovih neophodnih promjena, tj. reformi. SAD su već demostrirale odlučnu inicijativu; zahvaljujući američkom direktnom angažmanu, administracija predsjednika Clintona je zaustavila srpska zvjerstva u Bosni i Hercegovini i posredovala je u sklapanju Daytonskog mirovnog sporazuma. Za taj angažman smo zahvalni, ali se još više mora učiniti da bi se osigurali dugoročan mir i sigurnost. Apsolutno je neophodno da SAD preuzmu snažniju ulogu i doprinesu reduciranju vanjskih i unutrašnjih prijetnji suverenosti i neovisnosti BiH. Stalna provokativna i secesionistička retorika političkog vrha RS-a, stalna kočenja u zakonodavstvu i oslabljena uloga Ureda visokog predstavnika su samo neki od problema gdje SAD mogu preuzeti inicijativu i pomoći u realizaciji dugoročnih rješenja, navodi se u pismu.

U KBSA smatraju da je u vitalnom interesu za Sjedinjene Američke Države da Bosna i Hercegovina nastavi put prema NATO-u i Evropi, što bi imalo direktan utjecaj na dugoročnu stabilnost cjelokupnog regiona jugoistočne Evrope. Uprkos političkim izazovima, Bosna i Hercegovina ne posustaje u indikacijama da je ključni saveznik i prijatelj SAD-a. Ovo je dokazano činjenicom da je Bosna i Hercegovina jedna od prvih zemalja koje su potpisale Ugovor o statusu snaga (SOFA) sa Sjedinjenim Američkim Državama, Bosna i Hercegovina je i dalje surađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama po pitanjima bezbjednosti, protuterorizma, kao i po pitanjima sprječavanja trgovine drogom i ljudima.

– Poštovana državna tajnice Clinton, molimo Vas da poduzmete neophodnu inicijativu po pitanju izlaska Bosne i Hercegovine na pravi put prema demokratiji, miru, stabilnosti i uspješnoj integraciji u NATO i Evropsku uniju. KBSA je odlučan u tome da Vam na svaki mogući način pruži podršku u ovim naporima, kaže se u pismu koje potpisuje Haris Alibašić, predsjednik UO KBSA.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook