Kosovo nema bazu podataka o materijalnoj šteti u ratu

Kosovo nema dostupnu bazu podataka sa podacima o materijalnoj šteti u ratu, a Vlada Kosova kaže da je spremna da za reparaciju sedne za pregovarački sto sa Srbijom, piše Koha.

Nakon Vašingtonskog sporazuma, premijer Avdulah Hoti najavio je da će ova tema biti otvorena na sastanku u Briselu, u okviru imovinskih i finansijskih pitanja. Ali proces je blokiran jer nije bilo sporazuma o raspravi o ZSO.

Iako kaže da je pripremljena za ovu temu, Vlada Kosova javnosti nije stavila na raspolaganje materijal kojim će se suočiti sa srpskom stranom, navodi Koha.

“Ratnu štetu su procenile opštinske komisije neposredno posle rata, kao i Privredna komora. Takođe istraživački instituti, primenjujući relevantne istraživačke metodologije međunarodnih standarda, sproveli su istraživanja i dali procenu ratne štete. Iz ove dve procene proizilaze približne procene direktne štete od posledica rata, odnosno štete koju su prouzrokovali srpska vojska i policija“, rečeno je Kohi u odgovoru iz vlade.

Ni Ministarstvo pravde nema konkretne podatke.

“Na osnovu razgovora unutar pregovaračkog tima, Kosovo ima dovoljno materijala da predstavi gubitke koje je pretrpelo tokom rata“, navodi se u odgovoru Ministarstva pravde.

Podatke o ratnoj šteti sumirao je i objavio arhivar Jusuf Osmani u svoja dva toma pod naslovom “Zločini Srbije na Kosovu“ 1998-1999.

“Kao šef Državnog arhiva Kosova, formirao sam tim u kojem sam dobio informacije od opština u vezi sa štetom“, rekao je on.

Osmani kaže da ne zna da li je pripremljen kosovski tim koji će razgovarati o ratnoj odšteti. Naglasio je važnost uključivanja ljudi na terenu u ovaj proces.

(Kosovo Online/Koha ditore)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana