Kosovo sanja fudbalske snove

Nemačka štampa osvrće se na seriju nepobjedivosti kosovske fudbalske reprezentacije, ali postavlja pitanje šta će biti ukoliko se Kosovo kvalifikuje za Evropsko prvenstvo? Naime, neki od domaćina nisu priznali našu zemlju.

Njemačka štampa posvećuje pažnju spektakularnim uspjesima fudbalera Kosova koji su pobjedili Češku sa 2:1 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. „Mala zemlja sanja“, piše agencija dpa čije pisanje prenosi Frankfurter algemajne cajtung.

„No priča kosovskog nacionalnog tima je mnogo više od priče običnih sportskih autsajdera koji su se, poput Letonije (2004) i Albanije (2016) već iznenađujuće kvalifikovali za završne turnire šampionata Evrope. Jer Republika Kosovo je tek 2008. proglasila nezavisnost i do danas ga kao suverenu državu ne priznaju sve članice Ujedinjenih nacija“, navodi se u tekstu.

Na Kosovu se „suprotno od onoga što bi htjeli međunarodni sportski savezi, ni na nekim fudbalskim utakmicama ne daju lako povući granice između sporta, politike i istorije“.

Podsjeća se na odluku bivšeg selektora Crne Gore Ljubiše Tumbakovića da bojkotuje utakmicu protiv Kosova, nakon čega je ekspresno postao selektor Srbije. Srpski navijači su se tokom utakmice protiv Portugalije (2:4) zahvalili slovačkim navijačima koji su pak na jednoj prethodnoj utakmici označili Kosovo „svetom srpskom zemljom“.

„To polje tenzije elektriše i identifikaciju kosovskih igrača sa njihovim nacionalnim timom“, piše u tekstu i prenose se riječi fudbalera Vedata Muriqija koji kaže: „Moji saigrači i ja smo spremni da poginemo na terenu.“

Rajniše post prenosi da bi „neočekivani uspjeh Kosova evropski fudbal mogao da dobije politički problem“. Naime prvenstvo se iduće godine igra u dvanaest zemalja. „Četiri među njima ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu: Rusija, Rumunija, Azerbejdžan i Španija. I tu će evropski fudbal imati problem ako se Kosovo zbilja kvalifikuje.“

Čak i ako Kosovo ne uspije da kroz kvalifikacije dođe do Evropskog prvenstva, ostaje put preko Lige nacija. Tu Kosovo u odlučujućoj fazi igra protiv Sjeverne Makedonije, Belorusije i Gruzije.

Njemački portal sport1.de zaključuje: „Jedna mala zemlja ophrvana krizama sanja o Evropskom prvenstvu. Jer, kada se radi o fudbalu – Kosovari su potpuno ludi.“

(DW)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana