Krasniqi: Popuštanje mjera dovelo do povećanja broja novih slučajeva koronavirusa

Vršilac dužnosti direktora Univerzitetsko kliničkog centra Kosova Valjbon Krasnići izjavio je da je popuštanje mera, otvaranje škola, univerziteta i ugostiteljskih objekata dovelo do povećanja novih slučajeva koronavirusa na Kosovu.
Krasnići je intervjuu na KTV istakao da su radili u tri pravca kako bi upravljali situacijom sa koronavirusom na Kosovu i da su sva tri ispunjena.

“Već imamo oko 900 kreveta koje ćemo staviti na raspolaganje pacijentima. Uskoro ćemo zaposliti nove specijaliste, imaćemo oko 2.000 zdravstvenog osoblja i zaključili smo većinu ugovora o lekovima. To su tri važna pravca na kojima smo radili”, poručio je Krasnići.

Istakao je da je u oktobru zabeležen porast broja pozitivnih slučajeva koronavirusa i dodao da je 147 pacijenata hospitalizovano u klinikama i bolnicama na Kosovu.

“Najteži meseci bili su jul i avgust. Tokom oktobra smo bili smireniji, međutim, od prošle nedelje beleži se trend povećanja novih slučajeva”, naveo je Krasnići.

U teškom stanju 12 pacijenata

Dodao je takođe da se 12 kovid pacijenata, koji se trenutno nalaze u Univerzitetsko kliničkom centru Kosova, u ozbiljnom zdravstvenom stanju.

“Primetili smo da smo tokom poslednje sedmice skoro svakog dana imali porast broja sa sedam na deset pacijenata u odnosu na početak septembra. Dakle, broj pacijenata se povećao”, precizirao je Krasnići.

Odgovarajući na pitanje da li će se suočiti sa zatvaranjem usluga u klinikama i njihovim puštanjem za potrebe pacijenata zaraženih virusom, istakao je da će to zavisiti od epidemiološke situacije.

Naveo je i da većina zaraženih dolazi iz javnih institucija, uključujući i administraciju, zbog velike frekvencije ljudi.

Krasnići je, govoreći o terapiji koja se daje pacijentima sa obolelim od kovid-19, rekao da se ona zavisi od stanja pacijenta.

“Nećemo stvarati iluziju da će ovaj ili onaj lek spasiti pacijenta, ali ono što spašava pacijenta je prevencija”, naglasio je Krasnići.

Prema njegovim rečima, napravljene suu pripreme za snabdevanje tečnim kiseonikom u svim bolnicama.

“Sada nemamo povećanu potrebu za kiseonikom, baš kao što je i potreba za drugim lekovima mala. Izvršili smo pripreme i u procesu smo da obezbedimo mehanizme tečnog kiseonika u svim našim bolnicama”, zaključio je Krasnići.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana