Maršom mira u Prizrenu obilježena 24. godišnjica genocida u Srebrenici

Maršom mira pod geslom “Ne zaboravimo Srebrenicu”, u kome je učestvovalo nekoliko stotina građana, a kojeg je predvodio predsjednik opstine Prizren Mutaher Haskuka, obilježena je 24. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Marš je prošao centrom Prizrena, a događaj je završen srebreničkim nokturnom na keju, naspram Sinan pašine džamije i starog kamenog mosta.

Edis Jonuzi, ispred bošnjačkog Kulturno umjetničkog društva Šarski behar koji je bio organziator podsjetio je na događeje od 11. jula 1995. godine.

“Tog dana je ubijeno 8.372 civila, Bošnjaka. Oni su ubijeni samo zbog toga sto su bili Bošnajci, samo zbog toga sto su bili muslimani i oni su ubijeni samo zbog toga što su se na drugi način Bogu molili. Ne treba nikada da zaboravimo ono što se tamo desilo, da pamtimo i podsjećamo naša pokoljenja. Onaj narod koji zaboravi historiju, njemu će se istorija sigurno ponoviti”, istakao je Jonuzi.

I prvi čovjek opštine Haskuka je apelovao da se ne zaboravi Srebrenica, kako je kazao, ne zbog prošlosti, nego zbog budućnosti.

“Da bi bilo budućnosti za sve, treba da oni koji su počinili ovaj zločin prije 24 godine iziđu pred sud, ali i da Srbija i Beograd prihvate ono što su počinili i da traže izvinjenje. A 24 godine poslije Srebrenice, 20 godina poslije zločina na Kosovu, Srbija još nije preuzela pravi kurs prema svojoj prošlosti”, kazao je Haskuka.

On je istakao da Srbija treba da se izvini Bošnajcima i Albancima i svim drugim narodima, nad kojima je napravljen zločin kako se to više nikada i nikome ne bi ponovilo.

Među učesnicima marša su bili i poslanici Skupštine Kosova, kao i ministri i zamjenici ministara iz redova bošnjacke zajednice.

Nakon performansa na keju u kojem su učestvovala i djeca iz Tirane, u nebo su pušteni bjeli golibovi u znak mira, prosperiteta i uspjeha.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana