Ministar finansija Hekuran Murati: Vlada će pomoći preduzećima plaćanje zakupa i isplatu zarada zaposlenima

Ministar finansija Hekuran Murati istakao je da je osnovna ideja paketa pomoći preduzećima koja su pretrpela ekonomsku štetu zbog pandemije koronavirusa, finansiranje plata zaposlenih i plaćanje zakupa, prenosi Koha.

Murati je dodao da je cilj vlade očuvanje ekonomske stabilnosti i radnih mesta na Kosovu.

“Imamo i poseban paket mera usmeren na sektore koji ne čine značajan deo ekonomije. Osnovna ideja je da podržimo plaćanje zakupa i zarada zaposlenih. Cilj je pre svega očuvanje radnih mesta i ekonomske stabilnosti”, rekao je Murati.

Ministar finansija naglasio je da je reč o hitnoj pomoći, koja će trajati do potpunog izlaska iz ekonomske krize.

“Ne radi se samo o paketu za oporavak, već o hitnim akcijama za pomoć privredi. Ne doživljavajmo trenutne mere kao nešto restriktivno, već kao pripremu za leto koje nas očekuje. Želimo da iskoristimo sve raspoložive kapacitete. Paket mera za oporavak biće okončan kada izađemo iz vanredne situacije. Ovde nije reč o dugoročnom paketu pomoći”, precizirao je Murati.

On je dodao da predstoji određivanje preciznih kriterijuma za dodelu pomoći.

“Iznos sredstava koji će biti dodeljen preduzećima još nije određen, jer neki kriterijumi još nisu precizirani, pošto se preduzeća još nisu prijavila za pomoć. Finansijska sredstva se mogu dobiti i iz drugih vladinih programa i mogu se koristiti u svrhe ekonomskog oporavka”, pojasnio je Murati.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook