Ministar Rasim Demiri na sjednici Vlade: Zahtjevamo da Bošnjaci budu uključeni u završnu fazu dijaloga između Kosova i Srbije

Danas je ministar za regionalni razvoj Rasim Demiri na sjednici vlade Republike Kosova zatražio od premijera Ramusha Haradinaja da Bošnjaci Kosova, prvenstveno Bošnjaci koji žive na Sejeveru Kosova budu uključeni u završnu fazu dijaloga između Kosova i Srbije koji se vodi u Briselu.

U svom obraćanju premijeru Kosova i prisutnim ministrima, Demiri je rekao:

“Gospodine premijeru koristim priliku da vas obavjestim da su Bošnjaci koji žive u Sjevernoj Mitrovici izrazili želju da budu uključeni u pregovore koji se vode između Kosova i Srbije u Briselu.

Ja vas obavještavam da već sutra imamo zakazan sastanak sa predstavnicima Evropske Unije. Na tom sastanku ću ja prisustvovati kao predstavnik Bošnjaka, odnosno kao predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka, ne kao ministar. Također ćemo imati sastanak i sa američkim ambasadorom na Kosovu. Mi ćemo naravno prvo sa vama održati sastanak pa onda sa ostalim institucijama. Ovom prilikom izražavam zabrinutost za Bošnjake koji žive u Mitrovici. Podsjećam da oni nisu bili uključeni ni jednom do sada u pregovore koji su bili vođeni i postignuti u Briselu. Bošnjaci u Bošnjačkoj mahali i u Mitrovici, ponavljam nisu bili uključeni ni u jednom procesu a stav Bošnjaka je upravo da budu uključeni u završnim pregovorima jer da vas podsjetim veliki broj Bošnjaka koji trenutno živi u ovom djelu Kosova razmišlja kako i na koji način da napusti svoje domove ukoliko i ovaj put ne budu dio tima koji vodi pregovore u Briselu”.

Da podsjetimo da je ranije povodom najave najviših političkih zvaničnika Republike Kosova da će uskoro u Briselu početi završna faza dijaloga između Kosova i Srbije čiji je cilj postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma između dvije države i koji će omogućiti potpunu normalizaciju odnosa između dva naroda, predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka, Rasim Demiri uputio saopštenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:

Uzimajući u obzir naše redovno učešće u unutarnjem međustranačkom dijalogu u organizaciji vodećih stranaka, održanim u Skupštini Kosova, polazeći od našeg konstruktivnog doprinosa svim dosadašnjim procesima u kosovskom društvu i državi, uviđajući zabrinutost našeg bošnjačkog naroda na Kosovu, naročito u opštinama na sjeveru Kosova gdje se Bošnjacima krše prava na školovanje, zapošljavanje i u bezbjednosti, znajući za neke propuste na štetu drugih nevećinskih zajednuca u postignutim Sporazumima iz Brisela, smatramo neophodnim direktno učešće i bošnjačkih predstavnika u kosovskoj ekipi u završnoj fazi dijaloga između Kosova i Srbije.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana