Ministar Zemaj kaže da se razmatra mogućnost vraćanja karantina

Ministarstvo zdravlja započelo je reviziju novih mera za sprečavanje većeg širenja koronavirusa na Kosovu. Ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da su zatvaranje granica i ograničenje kretanja u područjima koja su najviše pogođena sa koronavirusom, dve mere koje se razmatraju.

Ali, ipak, sve zavisi od procene epidemiološke situacije na Kosovu, javlja večeras Gazeta Ekspres.

“Mere poput zatvaranja granica, vraćanja zdravstvenog osoblja na granične prelaze, ograničenja broja učesnika na različitim sastancima, ograničenja kretanja u najugroženijim oblastima i neke druge su sledeće mere koje se razmatraju, u zavisnosti od procene epidemiološke situacije u zemlji”, rekao je Zemaj.

Zemaj je izjavio da potpuno zatvaranje Kosova ostaje poslednja opcija.

“Država i građani ne zaslužuju da se vrate u situaciji u kojoj smo bili pre šest meseci, zbog nemara manjine. Ono što se očekuje i što bi se definitivno trebalo dogoditi jeste da organi budu rigorozni u pogledu sprovođenja zakona i vladinih odluka u vezi sa upravljanjem pandemijom. Odmah ćemo preduzeti restriktivne mere u svakoj situaciji, gde god se pojave povećanje broja slučajeva, a to se već događa”, rekao je kosovski ministar zdravlja.

Zemaj je za Arbresh.info rekao da će se paralelno sa novim merama nastaviti sprovođenje mera na snazi.

“Kosovska policija, nadležni inspektorati, ali i sama zajednica moraju primeniti mere bez oklevanja, kako ne bi dozvolili da se suočimo sa kritičnom situacijom koja dovodi zdravstveni sistem i profesionalce u težak položaj, preopterećuje kapacitete i stvara ekonomske i socijalne probleme za našu državu i društvo”, rekao je Zemaj.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana