Ministarstvo zdravlja uvodi dodatne mjere za izbore, za kontrolu angažovano 104 inspektora

Ministarstvo zdravlja će preduzeti dodatne antikovid mere na dan izbora 14. februara, pored onih koje su sprovedene na izborima u Podujevu i Severnoj Mitrovici, rekao je portparol tog ministarstva Faik Hoti, prenosi Ekonomija Onlajn.

“CIK je, prema uputstvima Ministarstva zdravlja i Nacionalnog instituta za javno zdravlje, organizovao lokalne izbore u Podujevu i Severnoj Mitrovici u decembru 2020. godine. Ista pravila važe i sada samo moraju biti pojačana jer su ovo parlamentarni izbori i održavaju se u celoj zemlji”, rekao je Hoti.

Za nadgledanje primene mera, biće angažovana 104 inspektora, potvrdio je portparol Agencije za hranu i veterinarstvo Ljamir Tači.

“Imamo oko 90 inspektora angažovanih od strane Ministarstva zdravlja koji nadgledaju sprovođenja antikovid mera i biće 14 inspektora agencije. Svi će biti angažovani na dan izbora, a već su počeli sa pripremama i u danima kampanje”, rekao je Tači.

Tači je takođe istakao da su u punoj koordinaciji sa kosovskom policijom i CIK u vezi sa preventivnim merama.

“Izvršni direktor Agencije za hranu i veterinu juče je zajedno sa čelnicima kosovske policije i predsedavajućom CIK održao sastanak za koordinaciju aktivnosti za nadgledanje sprovođenja antikovid mera kako tokom kampanje, tako i na dan izbora. Mi smo izrazili spremnost da u okviru zakonskih i institucionalnih nadležnosti koje proizilaze iz Zakona o zaštiti od korupcije i drugih zakona koji se primenjuju na Kosovu svakodnevno budemo na terenu i držimo pod kontrolom sprovođenje mera”, rekao je Tači.

On je predočio da se i sada aktivno sprovodi kontrola primene antikovid mera.

“Policija izriče novčane kazne fizičkim licima, a mi svim pravnim licima kao prekršiocima mera”, rekao je Tači.

Takođe je pozvao sve političare da vode računa o zdravlju građana.

“Apelujemo na sve političke stranke, sve kandidate za poslanike da su iznad svakog nacionalnog pitanja i političkog cilja životi i zdravlje građana. Pozivamo ih da ne krše mere koje su donele Skupština i Vlada Kosova. Mi ćemo biti beskompromisni prema svakom ko krši mere”, zaključio je Tači.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook