„Monografija džemata Sabur“: Svjedočenje o sudbini Bošnjaka u Münchenu

Nedavno je u povodu velikog jubileja iz štampe izašla „Monografija džemata Sabur“ iz Münchena, koji je na jednom mjestu dobio tako dio svoga 25. godišnjeg rada uklopljenog u monografiji.

Urednik i autor monografije je dr. Fikret ef. Arnaut.

Monografija svjedoči o Bošnjacima, odnosno svim pripadnicima etničkih zajednica od Balkana, Turske do Bliskog Istoka koji su članovi pomenutog džemata. U Monografiji se mogu naći informacije o historiji prvog bošnjačkog džemata u gradu Münchenu i aktivnostima koje je realizirao ovaj džemat, informacije o zvaničnim posjetama džematu iz domovine i svijeta, medijskoj zastupljenosti u novinama, časopisima, na web-portalima, kao i spisak mladih koji su sklopili šerijatska vjenčanja u ovome džematu i kojima su izdani vjenčani listovi, itd.

Dio predgovora monografije glasi:

„Poštovani čitaoci! Pred vama je knjiga „Monografija džemata Sabur‘“ iz Münchena. Pojavljuje se povodom jubileja obilježavanja 25 godina postojanja i rada ovoga džemata u gradu Münchenu. Dvadeset pet godina je podug period. U tom vremenu bilo je velikih dešavanja, bilo je mnogo događaja i doživljaja. Ova Monografija zabilježila je i sačuvala neke od tih značajnih događaja i s namjerom da ostanu sjećanja na njih i da se ne zaborave. Iako džemat nije imao profesionalnu medijsku ekipu koja bi se bavila snimanjem i bilježenjem značajnih aktivnosti, ipak smo zadovoljni mnoštvom sačuvane građe, arhive i materijala koje prezentiramo našim članovima, simpatizerima i široj javnosti. U tom pogledu, imali smo dobro na umu narodnu poslovicu: “Što pero ne povije, ćefin prekrije!“ U Monografiji je ispričana nedovršena priča o entuzijastima vjernicima s Balkana, koji su početkom ‘90-tih godina obitavali na području Münchena i koji su se odlučili da se, u ovoj zapadnoj milionskoj metropoli, okušaju na projektu osnivanja džemata i kupovanja vlastitog prostora u kome bi mogli obavljati osnovne vjerske potrebe: klanjanje namaza, obavljanje akika kad se rodi novorođenče, obavljanje dženaza kad neko preseli na Ahiret, učenje Mevluda uz islamske prigode, održavanje savjetovanja, prikupljanje pomoći ugroženima, šerijatska vjenčanja, kampove, ekskurzije, promocije knjiga, tribine, ispraćaje na hadž i na umru i slično.“

U nedjelju je održana velika vjersko-kulturna manifestacija na kojoj je promovirana monografija, ali i uručena vakifima pomenutog džemata.

Na fotografijama možete vidjeti dio atmosfere sa promocije:
Na promociji Monografije učešće su uzeli prof. Mirsad ef. Mahmutović, Mustafa ef. Klanco, g. Ćerim Bajrami, bošnjački zastupnik u Skupštini Republike Kosova, nekadašnji džematlija, Haris Halilović, novinar i publicista, prethodno konzul BiH u Stuttgartu, imami medžlisa Bayern, i brojni drugi gosti.

BIR.ba

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook